13 лютого, 2023

ІСТОРІЯ НА ЕКРАНІ


    Романтичну історію Ференца Ліста та Кароліни Вітгенштейн представила у своєму авторському документальному фільмі Ліна Агаркова. Вона - відома кінодокументалістка та сценаристка - проводить у ЦРБ проєкт "Історія на екрані". Усі фільми Ліни Станіславівни мають великий успіх у користувачів бібліотеки. Напередодні 14 лютого - Дня закоханих, фільм про велике кохання справив надзвичайне враження.


 Композитор всесвітньої слави Ліст написав у заповіті: "Усім, що я зробив за 12 останніх років, я зобов’язаний жінці, яку я стражденно мріяв назвати своєю дружиною, чому, однак, завадили зло й мерзенні інтриги окремих людей. Ім’я цієї коханої жінки - княгиня Кароліна Вітгенштейн". І вона жила в Україні…
    У 1847 році Кароліна зустрічає Ліста.
  Ференц Ліст увійшов в історію як композитор, піаніст, диригент, педагог, публіцист, представник музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи. Він став першим піаністом, який виступав із сольними концертами. Ними він заслужив визнання як професіоналів, так і публіки.
  У середині січня 1847 року 36-річний композитор і піаніст Ференц Ліст давав концерти в Києві. У місті саме тривав Хрещенський ярмарок. Сюди з’їхалоcя багато поміщиків і купців. Перед виступом композитор вийшов прогулятися ярмарковою площею. Тут його увагу привернула пісня "Віють вітри, віють буйні", яку співала сліпа дівчина під акомпанемент старого бандуриста.
 Ліста так вразив її спів, що на своєму першому концерті у залі Контрактового будинку (на нинішній однойменній площі на Подолі) того ж дня він виконав імпровізацію на цю тему. Виступ мав великий успіх. Кароліна зробила великий благодійний внесок, з того часу почались їх відносини, які переросли у велике кохання. 
  Але обставини не дозволили їм обвінчатися. Інтриги родичів, бюрократичні препони царської влади завадили їх щастю. Але не коханню, яке продовжилось до кінця їх життя.
  З думкою про Кароліну Ліст працював над ораторією про св. Станіслава, їй присвятив одну з п'яти мес для органу. Саме її призначив виконавицею своєї останньої волі.
  На столі великого музиканта завжди стояв фотографічний портрет Кароліни Вітгенштейн.
  Історія кохання Ліста і Кароліни була представлена у численних виставах, кінофільмах, літературі. Нам дуже приємно, що вона народилася у нашому прекрасному місті.

Немає коментарів:

Дописати коментар