15 лютого, 2023



  Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів).

  Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез - війна була програна. Про це повідомляє служба зв’язків з громадськістю Командування об’єднаних сил ЗС України.
  З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.
   Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей - сиротами.
 
  Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.
 


   Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових.
   З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно пішли на захист рідної землі від російських загарбників.


                     https://www.armyfm.com.ua/vshanovuyemo-uchasnikiv-bojovih-dij-na-teritorii-inshih-derzhav/

Немає коментарів:

Дописати коментар