07 травня, 2023

8 травня - День памʼяті та примирення

    8 травня, в День пам’яті та примирення, Україна вшановуватиме пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, вшановуватиме  всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни.
  День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження:  диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. 
    Сьогодні міжнародна спільнота має змогу опиратися на той гіркий досвід та історичні уроки. Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором.  Сьогодні саме російська федерація, увібравши в себе всі злочинні практики нацизму й комунізму, зазіхає на нашу територіальну цілісність і зруйнувала мир у Європі. Наша боротьба триває щоденно від 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда - злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.
    З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

До цієї  дати
у читальній залі  оформлено 
виставку - пам'ять
"В серцях і книгах пам'ять про Другу світову війну"


Пам’ятаймо, що перемога над нацизмом 
далася нам та усьому світові надзвичайно високою ціною!



Немає коментарів:

Дописати коментар