22 травня, 2023

День пам'яті жертв політичних репресій


  Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам’яті жертв політичних репресій
   21 травня співробітники та користувачі ЦРБ ім. М.О.Некрасова відвідали Національний історико - меморіальний заповідник "Биківнянські могили" та вшанували пам'ять жертв Великого терору. Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України.
 
   Великий терор - масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.
   Пам’ять назавжди закарбувала людські трагедії 1930-х років, коли за одне лише необережне слово можна було заплатити життям. День пам'яті жертв політичних репресій - це своєрідний "урок пам'яті". Люди згадують та віддають данину поваги загиблим унаслідок політичних репресій. 
  Заступниця генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили", кандидат філологічних наук Тетяна Шептицька   ознайомила відвідувачів з новою виставкою "Сини волі в часі несвободи", яка присвячена репресованим діячам Української революції 1917-1921 рр., похованим на території Заповідника.
   Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти. Серед жертв, похованих на спецділянці НКВС у Биківні, є представники понад 30 національностей, а також іноземні громадяни. У 1940 році таємна спецділянка НКВС у Биківнянському лісі стала місцем поховання розстріляних поляків із "катинського списку". На сьогодні встановлені прізвища понад 18,5 тисяч українців та близько 3,5 тисяч представників польської еліти, які поховані в Биківні.

   Старший науковий співробітник Заповідника Тамара Бойко ознайомила відвідувачів з роботами видатного скульптора і художника-монументаліста Володимира Мельниченка - автора встановлених на Міжнародному меморіалі жертв тоталітаризму 1937-1941 рр. стел, присвячених пам'яті бойчукістів і пояснила, які ідеї і символи у них зашифровані.


Пропонуємо ознайомитися з літературою, 
яка присвячена страшній трагедії ХХ сторіччя.


Немає коментарів:

Дописати коментар