22 серпня, 2024

До 50-річчя Сергія Жадана

      Сергій Вікторович Жадан - особистість різнобічна: одночасно поет, прозаїк, автор есе, перекладач і організатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих вистав і навіть акцій громадянської непокори.
  Письменник народився в Старобільську Луганської області 23 серпня 1974 р. Закінчивши місцеву школу, поїхав до Харкова і вступив до філфаку Харківського педуніверситету, де вивчав українську і німецьку філологію. Продовжив навчання в аспірантурі. Захистив кандидатську дисертацію з українського футуризму (вивчав твори Михайля Семенка). Потім залишився викладати на кафедрі української літератури рідного вишу. Паралельно займався перекладами віршів сучасних російських, білоруських, англійських і німецьких поетів. Писав власні книги. 
   У книгах Сергія Жадана відбилися знакові події епохи: розпад СРСР, надії й розчарування, блукання умів, війна і пошуки виходу з кризи. І все це переломлюється крізь призму людської особистості - живої, вдумливої, люблячої, яка страждає і намагається знайти опору в нещадному світі. 
   Починав письменник з віршів. Перша поетична збірка побачила світ у 1993 році. П'ять років потому Сергій Жадан отримав премію "Вірш року" від львівського літературного об'єднання "Бу-Ба-Бу". Нинішня критика визнає цього автора безумовним лідером української поезії межі століть. На сьогодні його перу належить не менше п'ятнадцяти віршованих збірок. Основна тематика віршів - любов, війна й біль. За кордоном здебільшого визнання отримали прозові книги письменника. У 2000 році був обраний заступником керівника Асоціації українських письменників. 
   З 2004 року повністю присвятив себе літературній діяльності. Сергій Жадан часто виступає зі своїми віршами в українських і європейських містах. З 2000 року його супроводжує харківська панк-група "Собаки в космосі". Письменник активно бере участь в політичному житті країни. Був прихильником Помаранчевої революції. А в березні 2014 року навіть постраждав під час зіткнень харківського євромайдану з його ідеологічними противниками.
    На сьогоднішній день Сергій Жадан пройшов навчання після того, як нещодавно поповнив лави ЗСУ. Він сказав, що українцям не варто боятися йти на фронт.
"Заняття були цікавими. Було насичено, інтенсивно, в чомусь - важко, в чомусь - приємно, тому що були однодумці в "Хартії". 
   Сергій проходив навчання разом з іншими учасниками гурту "Жадан і Собаки", які теж мобілізувалися.  "Ми приїхали нашою групою, і ми - музиканти проходили вишкіл разом з усіма. Для нас не роблять якихось привілеїв, не роблять якихось попусків", - сказав Сергій.

Пропонуємо віртуальну виставку присвячену 
50-річчю з дня народження Сергія Жадана
"Ді джей української прози"


Жадан, С. В. Капітал [Текст] / С. В. Жадан. -Харків : Фоліо, 2006. - 797с.
Все, що ти хотів дізнатись про соціалістичний реалізм, але не мав у кого спитати. Книга, яку ти ніколи не знайдеш у бібліотеці свого профтехучилища. Для тих, хто бореться з системою за допомогою власних шкідливих звичок. "Депеш Мод", "Цитатник", "Аnarchy in the UKR" та "Гімн демократичної молоді" - вперше під однією обкладинкою. 

Жадан, С. В. Інтернат [Текст] : роман / Сергій Жадан. - Чернівці: Меридіан Чорновіц, 2017. - 336с.
   Неупереджений погляд на найболючіші події. Ти не розпалював вогонь. Але гасити його доведеться й тобі…
…Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І визначитись, на чиєму боці його дім…

Жадан, С. В. Хлібне перемир'я [Текст] : п'єса / Сергій Жадан.  - Чернівці: Меридіан Чорновіц, 2020. - 128с.
Події п’єси "Хлібне перемир’я" відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, поєднувати які так досконало вміє Сергій Жадан. Війна триває, і жодне перемир’я не здатне загоїти завданих ран: вони й далі нитимуть, назавжди змінюючи життя людей, які зовсім не збиралися воювати.

Жадан, С. В. Гімн демократичної молоді. [Текст] / Сергій Жадан. - Харків: Фоліо, 2007. - 223С.
Шість ліричних історій про розвиток середнього бізнесу в умовах формування відкритого суспільства. Сюжет книги поєднує в собі ліричну оповідь із фаховими публіцистичними розвідками, присвяченими легалізації тіньового сектору економіки. Все, що ви хотіли знати про дружбу і вірність менеджерів середньої ланки, але не знали в кого спитатись.

Жадан, С. В. Біг Мак та інші історії [Текст] : книга вибраних оповідань / Сергій Жадан. - Харків : Фоліо, 2013. - 314с.
   "Біг Мак та інші історії" є книгою вибраних оповідань Сергія Жадана, написаних протягом останніх десяти років. Збірка містить як тексти першої прозової книги автора "Біг Мак" (2002 - 2003), так і пізніші твори, датовані другою половиною 2000-х. Оповідання в книзі подані у хронологічному порядку, що дає можливість допитливому читачеві прослідкувати час та географію написання кожного з них. 

Жадан, С. В. Месопотамія [Текст] : збірка оповідань і віршів / Сергій Жадан. - Харків: Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2014. - 368с.
   Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор - тут є все, що так приваблює у творах Сергія Жадана. Історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питаннями любові і смерті. Життя міста, що лежить поміж рік, біографії персонажів, які б’ються за своє право бути почутими й збагнутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей. Освідчення і зради, втечі і повернення, ніжність і жорстокість.
В статті використані інтернет-матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар