21 серпня, 2024

Презентація книги

 Сергій Жадан Список кораблів

   "Список кораблів" - це не просто збірка віршів, а також своєрідний артбук, де гармонійно поєднуються мова поезії та візуальне мистецтво, щоб осмислити минуле і сучасне. Де поруч із текстами до читача промовляють і картини української художниці Катерини Косьяненко.
    Назва цієї поетичної збірки є алюзією до вічного давньогрецького епосу. "Список кораблів" - друга рапсодія "Іліади" Гомера, що містить перелік флотилій, які пристали до берегів Трої та готові до облоги міста. Для Жадана є важливим воєнний контекст "Іліади", він часто повертається до образу Троянської війни. А ще зазначає, що з нами зараз відбуваються криваві й драматичні сюжети, які, на жаль, доволі універсальні й зовсім не нові: любов, війна й довге повернення додому.
  Шістдесят віршів, що народилися як необхідність зафіксувати те, що зникає на очах, як спроба свідчити про свій час та його людей. Шістдесят віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. Шістдесят спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. Шістдесят уривків чужих розмов, шістдесят голосів, якими наповнюються весняні сутінки.
   "Список кораблів" - це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають. 

Немає коментарів:

Дописати коментар