15 квітня, 2015

Виховання в українських традиціях

14 квітня у ЦРБ ім. М. О. Некрасова у рамках проекту "Українська родина в просторі і часі: духовні та матеріальні цінності" з учнями КВРПУБ відбулась тематична зустріч "Виховання в українських традиціях". Її провели співробітники нашої бібліотеки Логвиненко Зоя Антонівна і Серебреннікова Тетяна.

Зоя Антонівна звернула увагу присутніх на основні чинники приналежності до українського народу (мова, їжа, одяг, виховання).

Тетяна Серебреннікова запропонувала учням розглянути кожний чинник. Мова відбиває етнічну культуру народу, його побут, звичаї, і є засобом естетичного виховання, національної самосвідомості. Слова колискових пісень, забавлянок, примовок - це перша сходинка до ознайомлення дітей з реаліями навколишньої дійсності.
Національна кухня теж є частиною української культури, нашої історії. Її особливості обумовлені способом життя народу, переважна більшість якого займалась важкою хліборобською працею.

Вишивка - одна з чудових витворів нашого талановитого народу. Тетяна розповіла про українську вишивку та значення кольору, символів, орнаментів (геометричні, рослинні, тваринні). Український одяг мав відмінності в різних регіонах, це досягалось завдяки вишивці та гаптуванню.
З давніх часів для українців вишита сорочка була традиційним одягом, а зараз вишиванка набула особливого значення. Вона стала своєрідним засобом самовираження патріотичних почуттів. 

Молодь з цікавістю розглядала зразки вишивок.












На Україні завжди панував культ родини, культ рідної домівки, культ глибокої пошани до батьків та свого роду. Саме в сім’ї зароджувалися ідеї, обговорювалися і вирішувалися всі українські (культурні й громадські) справи. Носіями української культури й традицій були родини визначних українських митців – Лесі Українки, Миколи Лисенка, Михайла Старицького, Панаса Саксаганського та інших.




Тетяна звернулася до молоді з проханням активніше долучатися до збереження українських традицій та запросила відвідати музей Івана Гончара і Мистецький Арсенал.