11 грудня, 2019

Тиждень права продовжується...

Сьогодні в бібліотеці День інформації "Право знати свої права"

   День прав людини – міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.
  До поняття "Права людини" людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до поняття і прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.
 Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. 

  Девіз Дня інформації – "Обізнанність у питаннях права - захищеність та впевненість у собі". Захід відкрила завідувач інформаційно-бібліографічного відділу, вона розповіла про історію виникнення свята, представила літературу з куточку права "Аз і Буки правової науки".











  

  
  Ми знову запросили нашаго шановного гостя Івана Рудя, інспектора по зв'язкам з громадськістю Голосіївського районного управління поліції. Він дуже цікаво провів правову годину "Юрист відповідає". Зустріч проходила в формі діалогу. Молодий за віком фахівець з права швидко знайшов підхід до юнацької аудиторії, та невимушено зацікавив учнів 10-ї групи КВРПУБ, відповідаючи на гострі правові питання учасників.

  Свої знання законів учні демонстрували на правовому брейн-ринзі "Іменем закону"


  
 Протягом Дня інформації демонструвався слайд-фільм "Права і свободи людини та громадянина в Україні". Читачі різних вікових груп знайомились з інформаційними списками літератури "Юридичні консультації населеню".











Підведення підсумків Дня інформації.
 Захід пройшов вдало...


Немає коментарів:

Дописати коментар