09 березня, 2021

Тарас Шевченко як зцілення української душі

 

   

  Тарас Шевченко з бігом часу став у нас поетом, пошана до якого перетворилася на всенаціональну. Заслуга Шевченкового  "Кобзаря" в історії світогляду українського народу величезна. Він помітно перетворив і далі перетворює український народ на політично й національно дозрілу націю.
До дня народження Тараса Григоровича Шевченка у відділі абонементу було розгорнуто виставку його літературної спадщини.


  Пропонуємо шановним читачам наступні видання:

   
   У книзі наведено вислови із Шевченківського "Кобзаря", якими вже ось півтора століття послуговуються українці. Думи, ідеї, заповіти Пророка України глибоко "пішли у народ", є його дороговказом, прапором, моментом істини. Із сотень крилатих висловів "Кобзаря", що циркулюють у масі народу, наводяться лише ті, що зафіксовані друкованим словом у художніх творах, періодичних виданнях, епістолярній спадщині тощо.

      

  З цієї книги  ви можете довідатись як формувалась мова Т. Шевченка, щоб потому стати основою загальнонаціональної літературної мови. Як з кріпака поет піднявся до високоерудованої людини свого часу. Ви отримаєте відомості про символи, які пронизують творчість Шевченка, про коло творчих особистостей до якого він належав, про книжки які він читав. А головне - ви відчуєте аромат слова і поєднань слів, якими творився неповторний світ його поезії, що стала вічністю.



   Предметом розгляду автора є ідейно-художня парадигма України у творчості Тараса Шевченка як осердя і поетичне втілення імперативу історичного призначення українства, чинник його національної свідомості, змагань до незалежності, розвою національної культури.  Книжка містить статті про історіософію, націософію, релігійно-етичні засади Шевченка.


  Матеріали альбому відображають життєвий і творчий шлях великого українського поета, революціонера-демократа, мислителя, художника, розкривають його зв'язки з прогресивними діячами свого часу. В альбомі вміщено уривки з творів, щоденника поета, висловлювання про нього видатних письменників, дослідників, громадських діячів.


   У малодослідженому світі української листівки шевченкіана є своєрідним ядром, до якого тяжіють об'єкти інших тематичних груп, її особливе місце зумовлено кількома чинниками. Тарас Шевченко - центральна постать української культури й українства взагалі. Перші вітчизняні ілюстровані листівки з'явилися в остання роки ХІХ століття, і поміж перших ті, що присвячені Кобзареві України.


  
  Сяйливе слово пророк дало назву книжці, унікальній в українському книговиданні, національному мистецтві й шевченкознавстві. Ця літературно-мистецька книга іде в світ як виквіт одного роду: ілюстрації Василя Касіяна зріднені з художнім словом лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Яреми Гояна - племінника художника, сина його рідної сестри Олени.
Душа зцілюється молитвою...
І Тарас залишив нам свою молитву.

Немає коментарів:

Дописати коментар