19 березня, 2021

До 90-річчя Емми Андієвської

 Три мистецькі світи Емми Андієвської


Емма Андієвська — українська письменниця, поетеса та художниця. Письменницю часто пов'язують з Нью-Йоркською групою українських літераторів на еміграції.

"Я вибрала українську мову, бо це мова моєї душі" 
Е. Андієвська

Емма Андієвська – авторка понад двадцяти п’яти поетичних збірок, п’яти книжок короткої прози, трьох романів та більше дев’яти тисяч картин. Її художні виставки проводилися в США, Канаді, Франції, Німеччині, Австралії, Бразилії, Ізраїлі, Україні та Швейцарії. Поетеса є членом Національної спілки письменників України з 1994 р., українського ПЕН-клубу й Професійного об’єднання художників Баварії. Народившись в Донецьку (Сталіно), більшу частину свого життя Емма Андієвська провела поза Україною, проживаючи в Мюнхені та Нью-Йорку. Вона особисто була знайома з багатьма відомими художниками та письменниками вихідцями з України. Саме це і відіграло значну роль у формуванні художнього світогляду, філософських концепцій, життєвих принципів майбутньої авторки оригінальних і за формою, і за змістом творів.
Самобутня шляхетна українка і громадянка світу. Сама собі канон і постійна змінність. Феєрична «людина-оркестр». Хоч би скільки нанизувати визначень і характеристик – однак зітнемося із невичерпністю. Обдарування, енергії, унікальності. В нас вона одна така – Емма Андієвська. Цими днями пані Емма відзначає дуже красивий ювілей у Мюнхені. Відзначає, впевнена, над аркушами, витворюючи акрилом фантастичних істот або пишучи сонети. Така вона – поза рамками, накиненими правилами. «Без творчости я непроможна існувати, як риба без води… Це – найбільша радість: чути, як крізь вас летить могутня ріка, яка не є вами». Так мовить Емма Андієвська про свої труди і дні.

Емма Андієвська – постать, якою пишалась би будь-яка культура. Звичайно, один список її художніх виставок по цілому світові, музеїв і галерей, які мають її твори, книжок прози та поезії, перекладів її текстів складає не один десяток сторінок. Зазирнімо бодай до Вікіпедії – але ж і там далеко не повне віддзеркалення всього того, що невгамовна авторка створила! Хоч би за що взялася вона – скрізь прагне максимального вияву. Лауреатка Національної премії України імені Т.Г. Шевченка (2018), літературної премії Фундації Тетяни та Омеляна Антоновичів (США), міжнародної літературної премії «Тріумф», кавалер Ордена «За інтелектуальну відвагу» незалежного культурологічного часопису «Ї», володарка «Глодоського скарбу» (премія, заснована Г. Гусейновим), – це не всі «регалії» Емми Андієвської. 


Український "Далі"

Малярські твори Емми Андієвської зберігаються не тільки по далеких світах, а й у музеях Харкова, Львова, Чернівців і Донецька. Що тепер із аркушами художниці в окупованому рідному місті? До речі, після 2000 р. пані Емма кілька разів відвідала свою малу батьківщину. Там її сердечно зустрічали, пишалися земляцтвом із нею…

По-справжньому ренесансна особистість Емма Андієвська вражає своєю безпосередністю та щирістю. Волею обставин відірвана від рідної землі, вона ніколи не втрачала духового зв’язку з нею. «Україна – вічне джерело моєї наснаги, я вибрала мову і цю країну, тому що це вибір моєї любові. А те, що вибирає любов, – найфантастичніше в цьому світі», – мовить лауреатка. Перефразовуючи слова з повісті Емми Андієвської «Джалапіта», можна сказати, що ця авторка докорінно «перетасувала» ландшафт української культури. Модерна, провокативна та екстравагантна – в позитивному сенсі – її поетика спонукає до переосмислення традицій нашої культури, невичерпного словникового багатства нашої мови. Творчість Емми Андієвської мегаметафорична, феєрично фантазійна, вона утверджує людську гідність і те, що називаємо вічними цінностями.


Бібліограф рекомендує

Завітайте до нашої бібліотеки та більше дізнайтесь про непересічну жінку, талановиту письменницю та малярку Емму Андіієвську 

Слухаємо Емму Андієвську




Немає коментарів:

Дописати коментар