06 травня, 2021

Народження нової філософії

6 травня 2021 року виповнюється 165 років Зигмунду Фрейду – австрійському психологу й неврологу, який вивчав людське несвідоме.
Він розвинув методику вільних асоціацій та тлумачення сновидінь, яку було покладено в основу психоаналізу, і сформулював концепцію структури психіки.
Фрейд – засновник психоаналітичної школи, терапевтичного напрямку в психології, автор теорії, згідно якої невротичні розлади людини викликаються складною взаємодією несвідомих та свідомих процесів.

Цікаві факти


Зигмунд Фрейд мав непереборну пристрасть до куріння сигар. Пораховано, що в середньому протягом життя він випалював по 21 сигарі на день, втім, в останні роки життя через хворобу на рак суттєво обмежував себе і випалював не більше 1 сигари на день.

Панічно боявся числа 62. Навіть ніколи не поселявся в готелі, де більше 60 номерів, щоб його випадково не заселили в кімнату під цим номером.

Фрейд мав ще один страх — запізнитися на потяг. Поїзд зайняв значне місце в теорії психоаналітика. Наприклад, в «Теорії сновидінь» він писав, що побачити уві сні поїзд, що від'їжджає — до смерті, а той, що приїжджає — до народження.

Дружив з отоларингологом і психоаналітиком Вільгельмом Флісом, який висунув гіпотезу про те, що існує прямий зв'язок між формою носа і нюхом жінки з її сексуальністю.

Фрейд вважав себе своїм улюбленим пацієнтом.

Першим провів сеанс гіпнозу без асистента, що в той час було незаконним.

Мав феноменальну фотографічну пам'ять, володів латинською, французькою, італійською, грецькою та іншими мовами.

Консультував принцесу Марію Бонапарт, яка заплатила нацистам 100 000 шилінгів, щоб ті випустили його з Австрії.

На честь психолога назвали астероїд 4342 Фрейд.

На сьогодні в світі існують три музеї Зигмунда Фрейда: у Відні, де він працював, у Лондоні, де він провів останній рік свого життя, та в Пржиборі (Чехія) — у будинку, де він народився.


Уся рекомендована література чекає на Вас на полицях бібліотек
ЦБС Голосіївського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар