03 травня, 2021

Обитель святого духа на березі Дніпра

У 2021 році виповнюється 970-річниця від заснування Києво-Печерського монастиря.
Києво-Печерська лавра - монастирський комплекс Української Православної Церкви в Києві, найвидатніша християнська святиня українського народу, визначна пам'ятка історії та архітектури

Лавра в християнській історії

За давнім Переданням Церкви святий апостол Андрій Первозванний, подорожуючи з християнською проповіддю по землям скіфів, благословив пагористий берег Дніпра, звернувшись до своїх учнів зі словами: «Чи бачите гори сія? Яко на цих горах засяє благодать Божа, і град великий має бути тут, і церкви многі імати Бог воздвигнути». Так, разом з першими храмами Київської Русі, лаврська обитель стала виконанням пророчих слів апостола.

У 1051 році в стольному граді Києві за князювання Ярослава Мудрого і митрополичого служіння святого Іларіона, Промислом Божим почала своє існування Києво-Печерська Лавра. Чудовим велінням Цариці Небесної, що явилася в видінні духівнику преподобного Антонія на далекій Афонської Горі, і благословенням самого преподобного Антонія була влаштована обитель, яка стала невичерпним джерелом благодатної молитви.
Скоро високий духовний подвиг преподобного Антонія став широко відомий і привернув городян, які приходили до нього за благословенням і духовними порадами. Частими відвідувачами печерного монастиря стають князь Ізяслав, син Ярослава Мудрого, і київська знать, що пожертвували кошти на будівництво наземного храму і келій, коли печери стали тісні для швидко зростаючого числа братії. Сталося це близько 1062 р.: преподобний Антоній поставив першим ігуменом преподобного Варлаама, а сам пішов на сорок років у віддалену печеру.


Важливою подією в житті Києво-Печерського монастиря стали закладення і побудова храму Успіння Божої Матері. У 1091 році в храмі були покладені мощі преподобного Феодосія. Преподобний Антоній, згідно з його заповітом, був похований під спудом в Ближніх печерах.
Зміцнюючи перших Печерських ченців і повчаючи на їх прикладі всю Русь, яка не так давно прийняла Святе Хрещення, Господь явив у Лаврі безліч чудес і знамень. Сила подвигів і молитов преподобних Печерських дивувала їхніх сучасників і всі наступні покоління віруючих.

Монахи Києво-Печерської обителі і, в першу чергу, затворники відрізнялися високою моральністю і подвижництвом. Це приваблювало в Лавру освічених і знатних людей. Монастир став своєрідною академією православних ієрархів. До початку XIII століття з числа його ченців в різні межі Київської Русі було призначено 50 єпископів.

Чимало Печерських ченців стали місіонерами і вирушили проповідувати християнство в ті області Русі, де населення сповідувало язичництво. Часто проповіді монахів і звернення їх до князів були спрямовані проти усобиць, що роздирали Київську Русь, закликали до збереження цілісності великокнязівської влади і порядку спадкування князівського престолу представниками київської династії.


З Києво-Печерським монастирем пов’язано літописання. Першим відомим літописцем був преподобний Никон, ігумен Печерського монастиря. Автором Печерського літопису вважається преподобний Нестор Літописець, який близько 1113 р. закінчив свою геніальну «Повість минулих літ». У першій чверті XIII в. в монастирі було створено унікальний твір — «Києво-Печерський Патерик», основу якого склали розповіді інока Полікарпа, а також послання Симона, єпископа Володимиро-Суздальського.
Граючи значну роль в об’єднанні східнослов’янських земель, будучи духовним, соціальним, культурним і просвітницьким центром, Печерська обитель користувалася заслуженою славою не тільки на Русі, а й у Польщі, Вірменії, Візантії, Болгарії та інших країнах.




Шановні користувачі!

Напередодні Великодня, інформаційно-бібліографічний відділ підготував для Вас бібліографічний нарис «Обитель святого духа на березі Дніпра» складений з використанням матеріалів із книг, періодичних видань та Інтернет ресурсів і розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів (циклу «Київські ювілеї»).
Для перегляду натиснкти
ТУТ
Запрошуємо завітати до бібліотеки і ознайомитись з великим масивом книг та періодичних видань з історії
Києво-Печерської Лаври


Немає коментарів:

Дописати коментар