07 травня, 2021

Тільки пам'ять не сивіє, вічно житиме в віках!


Книги з автографами письменників складають окрему культурно-історичну спадщину і є своєрідним зв'язком між автором та читачем, що свідчить про шану, довіру, духовну спорідненість.
   Напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М.О. Некрасова відкрилася виставка книг із автографами письменників з приватної бібліотеки Івана Михайловича Логвиненка. 
   Іван Михайлович Логвиненко - український письменник, кандидат юридичних наук, полковник міліції, член Спілки письменників України. Нагороджений медаллю ім. Макаренка. Кавалер двох орденів Червоної Зірки, Вітчизняної війни І ступеня, медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За оборону Ленінграда», «За перемогу над Німеччиною», українським орденом Богдана Хмельницького III ступеня, медаллю «Захисник Вітчизни», почесний працівник МВС. Учасник Другої світової війни з червня 1941 року . Брав участь у обороні Таллінна та півострова Ханко, обороні Ленінграда. Поранений, після одужання служив в артилерії, учасник прориву блокади Ленінграда. Тяжко поранений 1944-го при форсуванні річки Великої під Псковом.  війни працював у правоохоронних органах, пізніше займався науковою та викладацькою роботою. 
  Іван Михайлович завжди був у вирі життя, з ентузіазмом спілкувався зі студентами та школярами, активно виступав з лекціями у бібліотеках міста. 
   Велику частину особистої бібліотеки складає колекція книг із дарчими написами, адже він був знайомий майже з усіма українськими письменниками. Тепер у сімейній бібліотеці родини є книги з автографами Бориса Олійника, Василя Шкляра, Романа Коваля, Миколи Бажана, Євгена Гуцала та багатьох інших. 
   Письменник та журналіст Олег Хоменко, рідний батько якого загинув у 1941 році, присвятив Івану Михайловичу вірш з написом "Моєму батькові Івану Логвиненку на добро". 


Тільки тому роду нема переводу, 
у котрому браття милують згоду - 
моєму роду, твоєму роду, нашому роду!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар