14 січня, 2022

Пропонуємо вашій увазі науково-популярне видання
Тимошика Миколи Степановича 
із серії "Політичні портрети"
Іван Огієнко: "Як ти українець..."
(До 140-річчя від дня народження наукового діяча)
 

   Науково - популярне видання Миколи Тимошика присвячене життєпису  знакової постаті української історії. 
     14 січня 1882 року народився українець, Іван Огієнко - політичний, громадський і церковний діяч, автор багатьох наукових фундаментальних праць з українського мовознавства, історії церкви, культури, канонічного права, перекладач Біблії, фельдшер, педагог. Важко повірити, що одна людина буває такою різносторонньою.  
   Видатний діяч протягом усього свого життя, займаючи  громадські, або церковні посади, проніс любов до свого краю, рідної мови, православної церкви.
  Важко переоцінити внесок Івана Огієнка в розвиток літературної української мови. Саме Огієнко заклав основи українського правопису, а це, дійсно, є неоціненним вкладом у розвиток української мови. Науковець вважав, що без єдиного правопису не може бути й єдиного народу. Завдяки його старанням світ побачив Правопис 1921 року, який повністю відповідав потребам часу.
     Іван Огієнко відстоював ідею політичної самостійності держави та опори на власні сили у вирішенні її внутрішніх проблем, брав активну участь в українській революції, двічі був членом уряду УНР.  На посаді міністра освіти він заснував Кам'янець-Подільський університет та став його ректором. В наступному уряді Огієнко став міністром віросповідань та ввів обов'язкове проведення богослужінь українською мовою.
    Після смерті дружини, Іван Огієнко прийняв чернечий постриг, згодом став митрополитом Української православної автокефальної церкви. Своїми зусиллями він об'єднав 3 православні церкви за кордоном. Найвизначніша робота за його життя - це переклад Біблії українською мовою. Важко уявити, що було б з національною церквою, якби не було  перекладу Біблії.
     Іван Огієнко (митрополит Іларіон) залишив нащадкам дуже багато своїх праць. Він ніколи не переставав працювати, навіть  коли потерпав від невдач.  

Видання розраховане на широкий загал читачів,
які бажають дізнатися більше
 з історії мовознавства та з історії України.


#ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК
#поповненняфондівбібліотекУІК
#программа_поповнення_бібліотечних_фондів
#уік
#ІнститутУкраїнськоїКниги
#УкраїнськийІнститутКниги
#Український_Інститут_Книги

Немає коментарів:

Дописати коментар