12 січня, 2022

Крим: реалії сьогодення


Бібліографічний огляд



Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим підготувало для українців добірку цікавих книжок, які розповідають про півострів.




Видання «Кримський інжир / Qirim inciri» (укладачі - Алім Алієв та Анастасія Левкова) - це серія книжок, де зібрані найкращі твори, подані на конкурс, організований Кримським домом: українською та кримськотатарською мовами, проза та поезія, оригінали й переклади. Твори-оригінали дозволять доторкнутися до автентичної кримсько­татарської культури, відчути кримську природу, заглиби­тися в темні сторінки історії півострова, зрозуміти світовідчут­тя кримців і кримчан сьогодні.



Ще одне видання, яке варто прочитати, - «Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму» (авторства Наталі Гуменюк). Це збірка репортажів з тимчасово окупованого Криму, куди журналістка Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 років. У книжці - справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось - в іншій країні. Люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії.



Видання «Люди «сірої зони»: Свідки російської анексії Криму 2014 року» (автори - Олена Халімон, Анна Андрієвська) - збірка свідчень про російську окупацію Криму, де йдеться про ту частину історії «кримської весни», яку замовчує або навмисно спотворює російська пропаганда. Понад пів сотні оповідей спростовують міфи про те, ніби анексія півострова була безкровна і «кримчани не намагалися чинити опір, а добровільно вибрали Росію».





Видання «Крим Керіма» допоможе дорослим знайти правильні слова для обговорення психологічних моментів з дітьми для глибшого розуміння трагічних сторінок історії Криму.




Ще одна книжка, яка заслуговує на увагу читачів, - «Мустафа Джемілєв. Незламний» (автори - Севгіль Мусаєва та Алім Алієв). Це розповідь про Крим та життя Джемілєва, які тісно пов'язані між собою. У виданні, що розповідає про боротьбу цілої нації за вільне життя, читач знайде 50 годин інтерв'ю, журналістські розслідування, історичні хроніки та архівні фотографії (деякі надруковані вперше).



Тим, хто цікавиться актуальними питаннями міжнародного права, варто прочитати монографію «Анексія Криму» - міжнародний злочин» (автор Олександр Задорожній). Це комплексне міжнародно-правове дослідження відносин, пов’язаних з міждержавною взаємодією Російської Федерації та України з «кримського питання» після відновлення їхнього державного суверенітету (1991–2014 рр.) і впродовж російської агресії у Криму.






Також пропонуємо Вашій увазі багато цікавих статей про Крим з періодичних видань та збірників,, які представлені в систематичній картотеці статей

Немає коментарів:

Дописати коментар