10 січня, 2022

Різдвяні свята тривають.

   Як відомо, Різдвяні свята в Україні тривають починаючи за 5 днів до самого Різдва та ще 6 після нього.
  Одна з найяскравіших традицій Різдва це Вертеп – український різдвяний традиційний театр. Який спочатку був ляльковий. Він з
явився у XVII столітті і вперше згадується у 1667 році.
  Назва "Вертеп" походить із священних текстів. Відповідно до них так називалася печера, в якій народився Ісус Христос.
  Це зображення сцени народження Ісуса Христа за допомогою художньої творчості (ляльковий театр, живий театр і скульптура тощо).
  Ляльковий театр був переносним. Він розташовувався на площах, у будинках селян та міщан, на ярмарках.
 
 Ящик для вертепу зазвичай був виконаний з дерева (у сучасних випадках іноді з картону) і найчастіше мав два яруси:
• верхній – печера, в якій народився Ісус. Тут сюжет - поклоніння волхвів, часто дійство супроводжувалося співом про Вифлеємську зірку та народження Ісуса.
• нижній – царство Ірода або місце дії «народних сценок». Сюжет - умертвіння царя Ірода: йому рубали голову, це відплата за наказ стратити немовлят.
   
    В Україні був відомий ще так званий живий Вертеп, в якому ролі дійових осіб виконували не ляльки, а люди. Саме його під час Різдвяних Свят можна зустріти на вулицях Львова, Тернополя та інших міст України.
 Головними дійовими особами були люди. Першими акторами вертепу ставали мандрівні дяки та студенти-бурсаки. На Різдво вони приміряли костюми для релігійної частини вертепу.
 Героями побутової частини були шляхтичі, солдати, торговці, циганки-ворожки, селяни з худобою, запорожці. Актори співали за декілька осіб, змінювали інтонацію і тональність голосу.

У фондах відділу абонементу є унікальна книга 
"Український дитячий театр". 
  

  У 10-20-х роках ХХ ст. під пером Олени Пчілки постав глибоко закорінений в українстві літературний феномен – дитячий театр. Не відоме досі яскраве явище – витвір таланту письменниці, матері, патріотки. На схилі літ вона натхненно писала п’єси для дітей. У п'єсі "Різдвяна байка" дія відбувається на перший день Різдва.
 
  
 
  Якщо у вас є бажання познайомитись із Вертепом, Різдвяними звичаями та іншими Українськими обрядами, у цьому вам можуть допомогти книжки:

…Поволі гасне світло, опускається завіса, дверцята вертепу зачиняються до наступного року… 
Христос народився! Славімо Його!
 У статті використані інтернет матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар