21 січня, 2022

Переддень СВЯТА СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ




Сьогодні, 21 січня 2022 року – роковини жертовного вчину
 Олекси Гірника
на Чернечій горі у Каневі


У переддень свята Соборності України, 21 січня 1978 року, політв’язень Олекса Гірник із містечка Калуш на Івано-Франківщині здійснив політичну акцію самоспалення на Чернечій горі у Каневі.

Олекса Гірник (28 березня 1912, Богородчани Івано-Франківської області — 21 січня 1978, Канів Черкаської області) — український дисидент, політв’язень, Герой України. 21 січня 1978 р., у переддень 60-ї річниці проголошення самостійності України Центральною Радою (22 січня 1918) вчинив акт самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації України. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади.

Вклонившись могилі Тараса Шевченка, 66-річний чоловік розкидав навколо майже тисячу листівок, у яких написав: «Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе самостійна соборна Українська держава». І далі: «На знак протесту спалився Олекса Гірник з Калуша. Тільки так можна протестувати в Радянському Союзі!». Після цього на нижній алеї парку облив себе бензином і підпалив запальничкою.
      
Листівка, яку Олекса Гірник розкидав на Чернечій горі у Каневі перед самоспаленням у ніч на 22 січня 1978 року.
До цього свідомого кроку Олекса Гірник готувався у польському таборі «Береза-Картуська», куди його кинув у 1937 році польський режим як керівника п’ятірки українських націоналістів. До восьми років таборів у 1939-му радянська влада засудила калушанина за участь у зібранні «Пласту». Відбував покарання Олекса у Норильську і Магадані.

Пам’ятний знак Олексі Гірнику на місці його самоспалення. Чернеча гора у Каневі


Співробітники правоохоронних органів на схилах Чернечої гори зібрали 987 листівок Олекси Гірника, шість прокламацій у нагрудній кишені приховав міліціонер Олександр Гнучий. Кадебісти усіляко замовчували факт політичного самоспалення. Лружині Олекси повідомили, що він згорів в автокатастрофі, для місцевого населення була інша версія. Мовляв, безхатько на горі розвів вогнище і з необережності згорів. Та все ж правда про акцію протесту проти колонізації України комуністичним режимом, про яку знали працівники музею, швидко поширилася Каневом.


Олекса Гірник — символ нескореності та безкомпромісної боротьби за українську Україну. У Богородчанах на Прикарпатті Герою України (2007) відкрито пам’ятник, у Калуші на будинку, де він мешкав з родиною, і в Івано-Франківську на будівлі гімназії, де навчався дисидент, — меморіальні дошки.

Немає коментарів:

Дописати коментар