18 січня, 2022

Роми Закарпаття. Традиції і сподівання


На даний час на території Закарпатської області проживає близько 100 тисяч представників ромської національності. Їх поселення є майже у кожному районі. Але серед всіх вирізняються роми, які проживають в селищах Королеве та Підвиноградів Виноградівського району, поблизу румунського кордону. Королевські та підвиноградівські роми вражають стабільністю, збереженням і повагою до своїх культурних традицій. Жінки тут здебільш не працюють, займаються домашнім господарством та вихованням дітей. Чоловіки їздять на заробітки, або ж виготовляють та продають різні вироби із металу. Зокрема, спеціалізуються на виготовленні «шпорів» – залізних пічок, які дуже популярні у місцевого населення.

Тутешні роми – єдині, хто зберіг традиції в одязі. В першу чергу це стосується одягу жінок – саме вони передають традиції роду. Жінки тут не носять сучасний одяг (джинси, спортивні костюми, тощо). Їх вбрання – кольорові сукні, оздоблені блискітками та оборками, з численними пишними спідницями. У своєму гардеробі ромські жінки мають святкові та домашні (повсякденні) сукні. Святкові, зазвичай, замовляють в спеціалізованих театральних майстернях в Києві та Ужгороді за власними фасонами та оздобленням. Домашні – шиють у місцевих майстринь, або ж власноруч. Святкові сукні дівчатка починають одягати уже з 7 років. З цього віку батьки починають готувати посаг для майбутніх наречених.
Як розповів громадський активіст, Голова місцевого правового центру для ромів та благодійного фонду «Роми Виноградівщини» Давид Богар, навіть на ті нечисленні співбесіди з роботодавцями жінки приходять лише в національному вбранні. Давид Богар, юрист за освітою, мешкає в Підвиноградові у великому будинку-маєтку. Його дружина та доньки мають по декілька гарних святкових суконь. А сам Давид дуже мріє створити музей ромської культури, бо ромська нація дуже давня, але традиції її згасають, і саме тому культуру цього народу треба зберігати і популяризувати.


Немає коментарів:

Дописати коментар