28 березня, 2023

Ярослав Мудрий. Епоха і спадщина

 

25 березня в Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка показали оновлену версію відомої української опери «Ярослав Мудрий» композитора Георгія Майбороди. Опера повернулась на сцену після великої перерви. Вперше її поставили в театрі в 1975 році режисер Юрій Смолич та диригент Стефан Турчак.

Опера, присвячена князю
Ярославу Мудрому, була написана в 1973 році.  Це одна із найважливіших опер, яка відображає історію України. В її основі поема письменника та драматурга Івана Кочерги. Ярослав Мудрий постає в опері Георгія Майбороди в різні моменти свого бурхливого життя: у колі сім’ї з доньками, які  невдовзі виїдуть до інших

 країн і він уже ніколи їх не побачить; із будівничим Софійського собору Журейком; в роздумах із ченцем Сильвестром, образ якого співвідносний з історичною постаттю митрополита Іларіона, поставленого Ярославом на кафедру всупереч волі константинопольського патріарха, який міцно тримав під своєю опікою духовне життя Русі-України. Як зазначав режисер опери, художній керівник Національної опери України Анатолій Солов’яненко, в театрі вирішили відновити оперу, тому що це актуальна постановка, яка «оспівує наше героїчне минуле та порушує питання національної єдності». За словами режисера, це одна із найскладніших та наймасштабніших опер у репертуарі. У виставі задіяно майже всю трупу театру.

За сприяння ГО «Спілка жінок м. Києва» представники бібліотечних закладів ЦБС Голосіївського району м. Києва та громадських організацій долучились до цієї визначної події.

І на завершення. Особистість Ярослава Мудрого відігравала помітну роль в історії не тільки своєї держави, але й усієї середньовічної Європи.  Громадськість нашої столиці з захопленням вітала артистів, творців прекрасного явища  мистецтва, яке так потрібне у наш важкий час. Це подарунок до Міжнародного дня театру, який відзначається 27 березня.

Немає коментарів:

Дописати коментар