10 березня, 2023

10 березня - День Державного Гімну України

  10 березня - День Державного Гімну України, одного з головних символів держави поряд з прапором і гербом. Цей урочистий славень, вірші до якого написав український поет Павло Чубинський, а музику - композитор Михайло Вербицький - є незмінним символом незалежності й свободи нашої держави.
  Народився цей унікальний твір за досить цікавих обставин. Восени 1862 року 23-річний випускник Петербурзького університету Павло Чубинський, перебуваючи в гостях на Великій Васильківській у Києві, почув патріотичну сербську пісню, яка вразила його до глибини душі. За спогадами сучасників, Чубинський усамітнився в сусідній кімнаті, а пізніше вийшов звідти з готовим текстом. Так його патріотична пісня швидко розійшлася Києвом.
  Відзначати ж День Державного Гімну почали 10 березня, оскільки саме цього дня 1865 року в Перемишлі в Польщі вперше прозвучало "Ще не вмерла Україна". Тоді українським гімном було завершено концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш надрукували разом із нотами. Відтак він став спершу національним, а згодом і Державним Гімном українського народу.
Ще не вмерла України, ні слава, ні воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля! 
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. 
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!
Душу й тіло ми положим за нашу свободу
І - покажем, що ми, браття, козацького роду!

З Днем Державного Гімну України!
https://armyinform.com.ua/2021/03/10/z-dnem-derzhavnogo-gimnu-ukrayiny/

Немає коментарів:

Дописати коментар