29 березня, 2023

Пропонуємо вашій увазі
науково-популярне видання
Федора Турченка
"МИКОЛА МІХНОВСЬКИЙ:
"ОДНА, ЄДИНА, НЕРОЗДІЛЬНА, ВІЛЬНА, САМОСТІЙНА УКРАЇНА"

  Автор на підставі архівних документів та історичних досліджень науковців, простежуючи життєвий шлях, відтворює біографію    історичної постаті Миколи Міхновського - відомого діяча українського національно-визвольного руху , правника, публіциста, першого ідеолога українського націоналізму, організатора національного війська.  Розкриває процес його становлення як політика.
 Постать Миколи Міхновського - з розряду тих українських діячів, як стверджує Ф. Турченко, суть і значення яких можна оцінити не на тлі часу, коли він жив і діяв (середина 90-х рр. XIX ст. - 20-ті роки XX ст.), а на співставленні зі значно масштабнішим часом - усе XX ст. і навіть початок XXI ст.
 Особлива увага приділяється  ролі Міхновського у формуванні Української Центральної Ради, розкривається еволюція його  політичних поглядів, обставини трагічної смерті.
  Але важче окреслити головне - місце М. Міхновського в українській історії. Як пише Ф. Турченко, він належав до тієї когорти людей, кого неможливо назвати "людиною свого часу". Він його випереджував. У той час, коли його сучасники несміливо подавали голос за автономію України, він звучно і твердо відстоював ідею українського самостійництва і своєю безкомпромісною боротьбою наближував перспективу незалежності конкретними справами.  
 Міхновський прагнув  незалежної України, модерного соціально-економічного ладу, всебічного розвитку українського народу в родині європейських народів, розквіту  мови, національної культури, духовності - всі його прагнення відповідали глибинним тенденціям історичного розвитку.
  Ідеолог українського самостійництва  Міхновський розумів, що "боротьба буде люта й довга, що ворог безпощадний і дужий". І в цій боротьбі доведеться вдаватися до зброї. Гасло Міхновського: "Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від Карпатів аж по Кавказ". Чи не був він правий? І чи далі не доводиться українцям відстоювати свою державу зі зброєю в руках?
  З якими критеріями необхідно підходити до оцінки політичного спадку Міхновського, як необхідно оцінювати Міхновського як політика? Книга професора Ф. Г. Турченка  допоможе  краще зрозуміти історію. На основі широкої джерельної бази, зібраної буквально по крихтах в різних архівах України, відтворити біографію М. І. Міхновського, розвінчати багато історіографічних міфів навколо цієї непересічної особистості.

#ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК
#поповненняфондівбібліотекУІК
#программа_поповнення_бібліотечних_фондів
#уік
#ІнститутУкраїнськоїКниги
#УкраїнськийІнститутКниги
#Український_Інститут_Книги

Немає коментарів:

Дописати коментар