25 листопада, 2019

День пам’яті жертв голодоморів


  День пам'яті жертв голодоморів 
цьогоріч припав на 23 листопада. По всій Україні в цей день вшановували жертв голодоморів, зокрема, найстрашнішого – Голодомору 1932-1933 років.  

 Традиційно після загальнонаціональної хвилини мовчання у вікнах своїх будинків та на центральних площах міст о 16:00 українці запалили свічки одночасно по всій країні.


    До Дня пам’яті жертв голодоморів у «Музеї совєтської окупації України» відбувся вечір-реквієм "Пам’ять крізь призму болю!". На захід до музею Центральна районна бібліотека ім. М. О. Некрасова запросила учнів 1-го курсу КРВПУБ.
  Мета заходу — донести до молоді те, що упродовж десятиріч Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого сторіччя. Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється, як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. 

Саме подіям цього періоду в Україні була присвячена екскурсія,
яку провів науковий співробітник музею Григорій Рій. 

















  








      
     Потім всім присутнім було запропоновано переглянути історично-документальний фільм «Голод 33 року», демонстрація якого відбулася в оновленому залі  Першому історичному  хабі (HUB). Презентувала показ адміністратор Юлія Покоєва.

















   Цей моторошний фільм заснований  на свідченнях очевидців,  мешканців українських сіл, які стали жертвами самого жахливого злочину. З болем вони згадують найстрашніші моменти життя, хто як врятувався під час голоду. Згадують також тих, кому врятуватися так і не вдалося. 
 Стрічка розкриває правду про те, що масове винищення українців було терористичним актом сталінської політичної системи проти українців як нації та проти селян як класу.



























  Голодне лихоліття 33-го – не просто історичне минуле, а незагойна фізична і духовна рана українського народу, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь. Сьогодні треба говорити про минуле задля майбутнього, адже безпам’ятність породжує бездуховність. Дивись і пам’ятай! https://www.youtube.com/watch?v=Gb3ep0jYdT4

    На завершення скорботного тижня 24 листопада у відділі абонементу відбувся 
День пам'яті "Очима болю та вустами гніву" та традиційна акція "Засвіти свічку".



Немає коментарів:

Дописати коментар