27 листопада, 2019

Міжнародний день боротьби з насильством



  25 листопада, у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, стартує соціальна акція “16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства”  це щорічна міжнародна кампанія, яка  триває з 25 листопада до 10 грудня  (День прав людини). Основними завданнями акції  є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.
  У грудні 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на підвищення інформованості та привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Дата була обрана в пам’ять про сестер Мірабал – політичних активісток, котрі в 1960 році були жорстоко вбиті за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Цей день також став символом світового визнання проблеми гендерного насилля. Символом проти всіх форм насильства над жінками стала біла стрічка.
 У такому контексті з 25 листопада у читальній залі було оформлено тематичну полицю "Як захиститися від ґендерного насильства".
















 Утвердження ґендерної рівності — важливий напрямок в Україні за останні роки. Це питання проходить крізь всі проблеми сьогодення і є актуальним в житті кожного з нас. На суспільному рівні декларовані права та можливості особистості, незалежно від статі, реально не дотримуються, упереджене ставлення й ґендерна дискримінація продовжують відтворюватися, жінки та чоловіки як соціальні спільноти загалом мають неоднаковий доступ до соціальних статусів, ресурсів, привілеїв, престижу, влади. Інтеграція української держави у світове співтовариство вимагає переосмислення місця і ролі жінок у суспільстві, їх рівноправну участь у всіх сферах життєдіяльності, і, зокрема, в політиці і державотворенні. 


Немає коментарів:

Дописати коментар