21 листопада, 2019

День Гідності та Свободи


       21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи
який об’єднав дві знакові події у новітній історії країни — Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. Свято встановлене указом президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, а також вшанування патріотизму й мужності громадян.
 Україна вже шостий рік поспіль відзначатиме День Гідності та Свободи. Наша країна заплатила високу ціну за те, що обрала свободу. З вини російського агресора на сьогодні також втрачено тисячі українців, які загинули обороняючи мирне життя, незалежність і територіальну цілісність України. Традиційно 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності, приносять квіти і лампадки до пам’ятних місць, організовують виставки та акції.
 Зокрема, у ЦРБ ім. М.О. Некрасова відбувся вечір-зустріч "Усе залежало від нас" з учасником подій Євромайдану та учнями КРВПУБ. Захід відкрила завідувач відділу обслуговування Галина Борисенко. Вона пояснила важливе значення цієї дати для українців, особливо в наш час, коли продовжується боротьба за незалежність нашої держави на сході.











  
       Для ознайомлення присутніх з даною темою нами було продемонстровано два відео: 
"21 листопада - День Гідності та Свободи" та "День Гідності та Свободи: хронологія двох революцій". Ці відеофільми розкрили головну тему: "Що для українців означає свобода?".

  Далі вечір продовжила безпосередній свідок подій на Майдані Незалежності Марина Препотенська – доктор філософських наук, професор, член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України та викладач філософії КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вона докладно розповіла присутнім про події, які назавжди змінили історію українського сьогодення.



 Між розповідями наша гостя демонструвала слайди про Євромайдан під час акцій протесту, читала власні вірші та виконувала авторські пісні.













 Ця легендарна світлина фотографа Влада Соделя облетіла весь світ, а зображених на ній батька та сина Кузнєцових зробила справжніми символами Майдану.

  Герої фото – кияни Микола та Ігор Кузнєцови. Під час наступу "Беркута" на мирних демонстрантів відпросилися з роботи і поїхали захищати Майдан. Батько Микола Кузнєцов – професор, доктор технічних наук. Його син Ігор – кандидат фізико-математичних наук, з 2012 року працює в Київському політехнічному інституті, викладає теорію ймовірностей і математичну статистику.

  Також Марина розповіла про українську діаспору в Парижі, яку вона відвідала під час революції Гідності. Про особисту зустріч з Василем Сліпаком. 
 Василь Сліпак – всесвітньо відомий український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції Гідності та бойових дій на Сході України. (Позивний «Міф»). Загинув у бою від кулі снайпера. Кавалер ордена "За мужність" 1 ст., Герой України, кавалер ордена "Золота Зірка".






  Марина Препотенська дуже пишається тим, що співала гімн України з такою видатною людиною, як Василь Сліпак.







  

       На згадку про  зустріч  наша гостя подарувала 
бібліотеці свою книгу "Екологія душі"















Немає коментарів:

Дописати коментар