18 листопада, 2019

Рік Китаю в Україні

 Цьогоріч Україна і Китай відзначають 25 років встановлення дипломатичних відносин. З цього приводу 2019 рік Президентом України оголошено – Роком Китаю в Україні.

 Китай – одна з найцікавіших і найзагадковіших країн на планеті. Вона притягує не тільки своїми численними культурними традиціями, але й безліччю таємниць і загадок. З півночі її обступає пустеля Гобі, із заходу – гори Тібету, а зі сходу та півдня країну омиває Тихий океан. Тому Китай був начебто відрізаний від усієї решти світу. Китайці називали свою країну Піднебесною і вважали себе центром світобудови.  Відносини між Україною та Китаєм почали зароджуватись ще за часів Київської Русі завдяки Великому шовковому шляху. Тільки китайцям був відомий секрет шовкопрядіння. Мешканці всього світу платили їм величезні гроші за шовк. У китайської нації з давніх часів існували прекрасні традиції культурного взаємообміну з іншими країнами та народами. Китайська культура вбирає в себе найкраще з інших культур, збагачуючи свій зміст. Сьогодні, коли Китай став більш відкритим для всього світу, безперестанку шириться культурний обмін, примножуються і підсилюються зв’язки з іншими народами. 
  Співпраця в гуманітарній сфері є одним із пріоритетних напрямів двосторонніх відносин. Від 2002 року діє Український центр зв'язків з Китаєм. Багато громадян Китаю навчаються у вузах України. Останні роки чисельність мігрантів в Україну з КНР зростає. У період з 2006 рік по теперішній час кількість мігрантів з Китаю виросла на 21,6%. Тенденція зберігається.
    У місті Києві існує велика китайська діаспора. Нещодавно до нашої бібліотеки завітала сім’я, яка вже багато років мешкає у Києві  та полюбляє  читати українську літературу.















З нагоди Року Китаю в Україні співробітниками відділу абонемента ЦБС ім. М. О. Некрасова підготовлено віртуальну виставку книг: http://clsgcrbvirt.blogspot.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар