10 лютого, 2021

Столична швидка святкує 140 років




Швидка допомога, 
1920 рік
Цього року Київська швидка медична допомога відзначає круглу та знаменну дату — 140 років з дня заснування. Про це повідомляє КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва».


У лютому 1881 року в приміщенні Київської міської управи почав працювати «Гурток нічних лікарів», створений за ініціативи Київського Товариства лікарів. Очолював його професор Юлій Фердинанд Мацон.
Київ став третім у світі містом, після Нью-Йорка та Лондона, в якому з’явилася швидка допомога. Тоді у столиці відкрився «гурток лікарів для нічних чергувань».
«Гурток нічних лікарів» отримав крихітне приміщення в будівлі міської думи, проте ніяких грошей з державного бюджету не отримував.
«Нічні лікарі» працювали безкоштовно — у вільний від основної роботи час. З потерпілих ні копійки не брали.


Будівля швидкої допомоги на Володимирській, 33. 



Через 20 років виявилось, що зусиль «гуртківців» недостатньо для міста, що стрімко розвивалося. Кількість жителів збільшувалася, тож Києву потрібний був вже не «гурток», а солідна станція швидкої допомоги — з відповідним приміщенням, обладнанням, персоналом, транспортом, аптекою тощо.

Згідно зі статистикою, найчастіше до послуг швидкої вдавалися різнороби, потім — ремісники, далі — особи вільних професій (художники, письменники, музиканти, артисти), військові й чиновники.

Саме з цього гуртка «виросла» Рятувальна станція Товариства швидкої медичної допомоги, яка в цьому місяці святкує 140 років!


Рекомендована література:


Кальницький, М. Швидка медична допомога в Києві: [Історія] / 
М. Кальницький // Вечірній Київ.– 2012.– 11 жовт.– С. 29. 
Вершигора, А. [Скорая помощь в Киеве] // Факты.– 2010.– 4 сент.– С. 7. 
Карету мне!: [ История создания скорой помощи в Киеве] // Газета по-киевски.– 2010.– 5 янв. – С. 11. 
Киртока, В. [Киевской станции скорой помощи 106 лет] // Факты.– 2008.– 27 июня.– С. 8. 
Сто років у кареті: Перша швидка допомога з'явилася в Києві у 1902-му // Хрещатик.– 2002.– 21 черв.– С. 8-9.

Від історії до сучасності





Немає коментарів:

Дописати коментар