25 лютого, 2021

"Хай вірші луною озвуться в серцях!" (до 150-річчя Лесі Українки)

   
    24 лютого, напередодні 150-річчя від дня народження корифея української поезії Лесі Українки, в Центральній районній бібліотеці  ім.
М.О.Некрасова відбулися святкові заходи. Почесним гостем заходу була колишня очільниця Голосіївського районного осередку "Просвіти" Олена Фєдосєєва. Голосіївська "Просвіта" - давній соціальний партнер нашої бібліотеки. У читальній залі бібліотеки до уваги гостей заходу був представлений до перегляду  фільм "Леся Українка: 10 вражаючих фактів".
 

 Фільм розповідає про Лесю Українку (Ларису Косач) - генія української літератури. Вірші її нам знайомі ще змалку, і здавалось би, що ми знаємо про цю поетесу все, адже про неї завжди багато говорять, багато пишуть, багато дискутують... Та насправді ми зовсім не знаємо Українки. Тож ця картина проливає трохи світла на життєві таємниці феномену, який можна назвати «Ucrainka incognita».  
    Редактор  відділу масової роботи та зв'язків з громадськістю ЦРБ ім. М.О. Некрасова Зоя Логвиненко розповіла про історичну пам'ятку нашого району - старовинний Свято-Вознесенський храм на Деміївці, у якому вінчалась Леся Українка з Климентом Квіткою. Споруда побудована в 1883 році. З цього часу вона постійно працює і ніколи не зачинялася. Колишня сільська церква стала міським храмом у 1900 році, коли Деміївка була приєднана до Києва. 
   ..."Люба мамочко! Справа скінчена - ми звінчались сьогодні в 1 годині дня" - так писала Леся Українка в листі до матері 25 липня 1907 року. Церква користується великою популярністю прихожан та туристів, адже - це храм, який пам'ятає Лесю.
   Не залишився осторонь цієї важливої дати і багаторічний друг бібліотеки Андрій Дмитрук. Незмінний ведучий багатьох творчих зустрічей продемонстрував свій чудовий документальний фільм "Леся Українка. Місія". У ньому він розповідає про нелегке життя Лесі. 
  
   Після перегляду лунали вірші Андрія Дмитрука та молодих поетес: Тетяни Плихневич, Ірини Любимцевої, Марини Довженко, яких надихнула поезія Лесі Українки. 
   Усі шановні гості були запрошені до відділу абонементу для перегляду ювілейної виставки. Завідуюча відділу абонементу Тетяна Прилєпова акцентувала увагу на новому багатоілюстрованому виданні Івана Драча "Криниця для спраглих", в якому, поміж іншого, розміщено сценарій фільму "Іду до тебе".


Любов до Вкраїни в душі бережу,
Слова Українки в майбутнє несу,
Її прославлятиму я у віках,
Хай вірші луною озвуться в серцях!
(Світлана Михайловська)

Немає коментарів:

Дописати коментар