11 жовтня, 2021

                  Пропонуємо вашій увазі науково-популярне видання                                                                  із серії "Політичні портрети"                                                   "Петро Конашевич-Сагайдачний: Чесний лицар" Саса Петра                                     (До Дня Українського козацтва )

    Петро Конашевич-Сагайдачний – знакова постать української історії. Його діяльність, вплив на історію як України, так і всієї Європи ще належить оцінити історикам.
             Боротьба за незалежність України, яка посилилася під час правління Богдана Хмельницького, почалася саме при Сагайдачному. Першим гетьманом, який мріяв звільнитися з-під польського панування, був Петро Конашевич-Сагайдачний.  Він бачив незалежну українську державу, керовану козацької політичною елітою, але далеко не кожен з козаків мав хоча б якусь освіту. Сагайдачний прийняв рішення про вступ всіх до Київського братства. Провів адміністративну реформу, в результаті якої вдалося зміцнити вертикаль влади на Лівобережній Україні. Він був одним з найбільш освічених людей того часу в Україні. Як дипломат, домігся для України того, що Річ Посполита була змушена йти на поступки і виконувати вимоги української сторони. Організував відновлення в Києві православної кафедри. Його внесок в культуру країни, відновлення православної церкви і зміцнення козацтва залишили помітний слід в історії.
       На основі іконографічних і наративних джерел Петро Сас називає дату народження козацького ватажка. Проаналізувавши джерела, повідомлення й інтерпретації, автор виводить соціальне походження запорозького гетьмана з шляхти Перемишльської землі. А графологічний аналіз зразків його почерку дають дослідникові підстави визначити риси характеру Петра Сагайдачного: «гнучкість, виверткість розуму та загально оптимістична налаштованість», «категоричність, наполегливість і самостійність у прийнятті рішень та обстоюваність своїх інтересів», «бажання слави і влади над іншими, гордощі», «імпульсивний, вибуховий характер, нестримний потяг до домінування над іншими».
    Історик деталізовано подає й аналізує основні віхи життя Петра Сагайдачного – від дитинства до створення власної сім’ї, а також його утвердження серед запорожців. Книга насичена ілюстративним матеріалом.

        Петро Конашевич-Сагайдачний, коротка біографія якого навряд чи покаже всю повноту і важливість його життя для країни, дає можливість визначати роль і наслідки участі українського козацтва в Хотинській війні, пробуджувати почуття патріотизму і гордості за історичне минуле нашого народу.

#ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК
#поповненняфондівбібліотекУІК
#программа_поповнення_бібліотечних_фондів
#уік
#ІнститутУкраїнськоїКниги
#УкраїнськийІнститутКниги
#Український_Інститут_Книги

Немає коментарів:

Дописати коментар