19 жовтня, 2021

Київський ювілей

Українському російськомовному театру в Києві
- 95 років


Цьогоріч Національний театр російської драми ім. Лесі Українки відзначатиме не тільки 95-річний ювілей, а й святкуватиме ще три дати: 130 років від дня заснування першого стаціонарного театру у Києві (Театр Соловцова); 95 років надання нашому театру статусу «державного»; і 80-річчя від дня присвоєння колективу імені Лесі Українки.
Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки — український російськомовний театр в Києві, що займає приміщення колишнього театру Бергоньє на вулиці Богдана Хмельницького, 5.

Історія

1891 у Києві з'явився перший постійний театр, антреприза режисера і актора Миколи Соловцова.
Акторський склад його трупи і надалі став базою Київського державного російського драматичного театру. Перші вистави трупа Соловцова показувала у приміщенні, де працює сьогодні театр ім. Івана Франко.
У 1919 році театр «Соловцов» був націоналізований радянською владою та отримав назву «Другий театр Української радянської республіки ім. Леніна».
Навесні 1924 року театр ім. Леніна дав останню виставу в колишньої будівлі Соловцова, відзначивши 26 річницю перебування на цьому місці, і був закритий. Восени того ж року рішенням Київського окрісполкому на його основі організовано Російську державну драму, 15 жовтня театр відкрив свій перший сезон в колишньому театрі Бергоньє, де знаходиться й тепер. Приміщення ж колишнього «Соловцова» було передано «Березілю» Л. Курбаса.
1941 театру присвоєно ім'я Лесі Українки.

У 1972-75 роках головним режисером був Ерін Борис Володимирович. 1994 року театр очолив народний артист України Михайло Резнікович.

Театр унікальний, бо тут містично поєдналась спадкоємність поколінь. Головний режисер театру, Михайло Резникович розповідає: "Я застав ще тих майстрів, хто працював з Костянтином Павловичем Хохловим, і вони передали живі традиції психологічного театру, започатковані Хохловим, що перейшли до наступних поколінь. Ми зараз теж намагаємося передати молоді людинознавство і все те, що дуже потрібно сучасному театру".




Минають роки, змінюються назви вистав, імена режисерів, акторів, художників.








Зараз у репертуарі 68 вистав:

 

 

 


За останні роки помітно виріс акторський потенціал

Алдошин
Віктор Павлович

Єна
Олександра Володимирів

Кудря
Наталія Іванівна

Мажуга
Юрій Миколайов


 

Бойко
Таїсія Іванівна

Бережко
Сергій Олександрович

Ніколенко
Вячеслав Юрійович

Стефанська
Олена Анатоліївна

та багато інших талановитих акторів



До 150-річчя Лесі Українки, яке відзначалось 25 лютого, Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки показав виставу «В полоні пристрастей (Камінний господар)», прем’єру «Три кохання» та оригінальні театральні костюми, створені для вистав за творами Лесі Українки з 1939 до 2002 року.

Інформаційно-бібліографічним відділом до 95-річчя театру підготовлено бібліографічний нарис
"Виховання почуттів"
переглянути>>>

Немає коментарів:

Дописати коментар