06 жовтня, 2021

Всеукраїнський день бібліотек

 Стежками Голосіївського району


    На запрошення партнерів працівники та читачі ЦРБ ім. М.О.Некрасова  здійснили цікаву і пізнавальну подорож по історичній місцевості Голосіївського району - Китаєву. Змістовну екскурсію провів методист Центру військово-патріотичного та спортивного виховання молоді "Десантник", заслужений пошуковець України В'ячеслав  Дзівалтовський.

  
  Подорож почалася з огляду території Китаївського монастиря та його святині Свято-Троїцької церкви, яка була споруджена в 1763-1768 роках архітектором Степаном Ковніром і відновлена в 90-роках минулого століття.

    
     Потім піднялися до Китаївських печер, в одній з яких провів своє затворницьке життя преподобний Досифей - в миру Дар’я Тяпкіна, яка заради монашества перевдяглася в чоловічий одяг і видавала себе за чоловіка.         
   

















   Мощі святого Досифея поховані поруч зі Свято-Троїцькою церквою. 

     Родзинкою екскурсії стало відвідування місця, де колись була дача, на якій в кінці 20-років минулого століття проживав видатний український діяч Михайло Сергійович Грушевський. В 50-ті роки будинок був розібраний і перенесений на територію Китаївського монастиря.























    Йшли ми туди дорогою - кулуаром, по якій  свого часу Грушевський їздив  на Володимирську.





  
    
   




На вершині пагорбу Китаєва  за часів Київської Русі (10-13 ст.) була споруджена укріплена фортеця-сховище - городище Пересічин. Навколо археологи дослідили кілька десятків груп курганних поховань тих часів. Залишки однієї з таких груп ми також оглянули.

















Ми вдячні організаторам за цікаву екскурсію та сподіваємось на подальшу співпрацю.

Немає коментарів:

Дописати коментар