14 листопада, 2022

16 листопада - Міжнародний день толерантності



  Толерантність - це насамперед активне ставлення, що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод людини. Це підхід, звичка, правило, світогляд та спосіб життя, в якому повага до різноманіття відіграє центральну роль. Поважаючи різноманіття, толерантність передбачає визнання рівних прав кожної людини та групи. Наступним кроком є прийняття права інших бути різними з погляду вірування, поведінки, уподобань, волі тощо. Толерантність полягає не лише в тому, щоб прийняти абстрактні права людей бути інакшими, а й у повазі до конкретних осіб з іншими поглядами, поведінкою та способом життя. Водночас толерантність - це не якісь вчинки, поблажливість чи потурання, це - здатність сприймати без агресії інший спосіб життя, поведінку, інші погляди шляхом встановлення довірливих взаємовідносин, співпраці та компромісу.
  Толерантність - це рівновага, баланс, безпека й гармонія в суспільних відношеннях з урахуванням індивідуальних людських якостей. Тільки завдяки толерантності можна побудувати мирне та гармонійне суспільство. Усі люди мають бути повністю інтегровані в суспільство і бути рівноправними незалежно від раси, статі, національності або релігії. Поняття толерантності вбирає в себе багато позитивних людських якостей та проявів особистості, головними серед них є щирість, мудрість, людяність.
   Толерантність - це насамперед чесність.  Це мистецтво жити у світі різних людей та ідей, виявляти свою точку зору, але при цьому адекватно сприймати думки інших людей, не порушуючи їх права та свободу. 
  Толерантність - це миролюбність, терпимість до етичних, релігійних, політичних, конфесійних, міжособистісних розбіжностей, визнання можливості рівноправного існування "іншого".  Своє практичне вираження вона знаходить у витримці, самовладанні, здатності тривалий час терпіти несприятливі впливи.  
Будьмо добрішими! Будьмо терпимими! 
Будьмо толерантними один до одного! 
До Міжнародного дня толерантності у читальній залі 
було оформлено тематичну полицю 
"А що для тебе толерантність?"


Немає коментарів:

Дописати коментар