07 листопада, 2022

Знаю українську!

   Українська мова одна з 30-40 найбільш поширених мов світу. Це державна мова в Україні та це мова емігрантських меншин у багатьох країнах світу. Загальна кількість носіїв української мови дорівнює приблизно 40-45 млн. Українська мова посідає 2-ге або 3-тє місце серед слов’янських мов щодо кількості мовців.
     Це одна з найдавніших слов'янських мов. Нажаль, до нашого часу дійшли рукописні книги, що були створені уже після хрещення Русі. Збереглися лише 33 таких книги, датовані XI століттям, проте вчені припускають, що давньоруських рукописних творів було в тисячі раз більше.
     Ми часто не замислюємось над значенням мови у нашому житті. А ще над тим, кому варто було б подякувати за її збереження та відродження, за красу, витонченість та лаконічність. Серед найвидатніших мовознавців України 19 ст. - П.Житецький, Б.Грінченко, І.Огієнко. Продовжили їх справу у 20-21 ст. Ю.Шевельов і О. Пономарів та інші.
    За українську мову боролись, вивчали її та писали такі видатні класики як Т.Шевченко, Л.Українка, Ю.Коцюбинський, І.Котляревський, І.Франко та багато-багато інших видатних письменників та поетів. Вони передали справу своїм нащадкам, не менш видатним співцям солов’їної мови 20 ст. - В.Стусу, Л.Костенко, О.Довженко, О.Гончару, і нашим сучасникам - С.Жадану, О.Забужко, Т.Прохасько, В.Шкляру, Ю.Андруховичу, Ю.Винничуку.
   
   У фонді нашої бібліотеки зібрано багато книжок українських авторів з найдавніших часів до найсучасніших видань. Запрошуємо вас до відділу обслуговування, де ви можете познайомитися з книжками майстрів українського слова.
Ми раді представити вам виставку-пораду
 яку було оформлено у відділі абонементу
 "Знаю українську!" 




   Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови… 
                                          (Максим Рильський)

Немає коментарів:

Дописати коментар