24 квітня, 2023

26 квітня - Міжнародний день пам’яті Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф


  26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи та символом мужності.
  Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою ХХ століття, а й уроком усьому людству, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, не визнає кордонів. Наслідки катастрофи залишаються й донині темою обговорення світової наукової спільноти. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим - сьомим рівнем небезпеки.
 26 квітня -  день пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування подвигу ліквідаторів: пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Героїзм та самовідданість  цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, вони навічно залишаться у пам’яті українського народу. Схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом. 
До цієї трагічної дати у читальній залі 
розгорнуто виставку 
"Чорнобиль: трагедія, подвиг, застереження".
      На    жаль    не    відбудеться     запланований     вечір - вшанування     з 
Жоржем Івановичем Шанаєвим - учасником ліквідації наслідків Чорнобильської аварії,  вченим, громадським діячем, людиною, яка стільки зробила для своєї країни.  Про наслідки радіаційного впливу, про важливі екологічні питання  на багаторазових зустрічах з молоддю розповідав Жорж Іванович.  
  Докладно про життя та вчинки Жоржа Шанаєва можна довідатись, ознайомившись з публікацією "Незламний духом" на блозі бібліотеки "Співпраця з партнерами". 
   Переглянути  графічні роботи Жоржа Шанаєва, присвячені Чорнобилю, можна у читальній залі нашої бібліотеки та на блозі http://clsgtvorchist.blogspot.com/p/blog-page.html

Немає коментарів:

Дописати коментар