04 квітня, 2023

8 квітня - Міжнародний день ромів


  Всесвітній ромський конгрес у Лондоні відбувся 8 квітні 1971 року. В цьому ж році, в цьому ж місті був створений Міжнародний союз ромів.  Роми оголосили себе нацією без єдиної території, проте з національними символами: прапором та гімном. 
  Але день ромів - це не лише свято для цього народу. Це свято для шанувальників ромської культури.
  "Чакра", яка поставлена в центр прапора ромів - є офіційною емблемою ромів. Вона нагадує індуську чакру "колесо". Ця емблема була обрана свідомо в честь індійської спадщини ромів. 16 спиць колеса, які прикрашають цей прапор - нагадують колеса  "вагончиків", які слугували домом для мандруючих ромських сімей.
  Колесо-чакра символізує все життя рома. Недарма, всі елементи на прапорі ромів розміщенні пропорційно. Вони й взаємопов’язані: ром все життя знаходиться на шляху свого зростання у фізичній та духовній площинах.
  Червоний колір колеса означає "кров": всі ті роми, які пролили свою кров в часи Другої світової війни; всі ті роми, які постраждали в період геноциду. Це свого роду нагадування про трагічні події в історії ромського народу.
 До Міжнародного дня ромів у читальній залі відбувся показ першого українського документального фільму "Сім історій успішних ромських жінок України".

  Сім кіноісторій надзвичайних ромських жінок. Ким вони мріяли бути в дитинстві? Як позначилася на їхньому житті належність до однієї з найбільш закритих національних спільнот? Ким вони працюють і яким бачать світ?
 Героїні документального фільму - ромські жінки, які зберегли дитячі спогади про останнє кочове покоління, але самі давно живуть у містах. Сформувавшись у патріархальній ромській культурі, вони зважилися популяризувати цю культуру в українському суспільстві, паралельно докладаючи зусиль до соціальних змін у ромській спільноті. І досягли успіху в цьому.







Немає коментарів:

Дописати коментар