18 квітня, 2023

Видатні пам'ятки України

18 квітня - 
Міжнародний день пам’яток і визначних місць. 
День пам’яток історії та культури.


  Україна - держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки.  До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.
 Законом України "Про охорону культурної спадщини" визначено, що пам'ятка культурної спадщини - це об'єкт культурної спадщини, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. 
  Культурна спадщина всієї України перебуває під загрозою руйнування від озброєної агресії російської федерації, і є, як ніколи, вразливою. З 24 лютого 2022 року зафіксовано вже сотні випадків пошкодження пам’яток культурної спадщини (https://culturecrimes.mkip.gov.ua). Тому дуже важливо об’єднатись для збереження української державності, невід’ємною частиною якої є наше культурне надбання.
  Україна сповнена своїми дивами. Вона несказанно багата на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас. 
   
До Дня пам’яток історії та культури
 Л. С. Агаркова презентувала авторський  документальний фільм 
"Місто Лева"
(кінолекторій "Історія на екрані") 


   На високому узгір'ї над Львовом знаходиться найкращий зразок львівської скульптури XVIII століття, що стоїть в одному ряді з шедеврами світової пластики - Греко-католицький архикатедральний собор Святого Юра. Пам’ятка архітектури у стилі бароко збудована у 1828 році за проектом Гаєка, будівничим Йозефом Землером. 

   З іншого боку храму височіє дзвіниця. Унікальність цієї дзвіниці полягає у тому, що саме тут розташований найстаріший дзвін на території України, який був відлитий у 1341 році.

  Охороною та збереженням величезної культурної спадщини України зайняті віддані своїй справі люди. 
Бажаємо усім, хто присвятив своє життя 
збереженню багатогранної історико-культурної спадщини 
нашої Батьківщини, міцного здоров'я,
нових відкриттів і надбань у цій благородній справі,
 матеріального добробуту та гарного настрою!

Немає коментарів:

Дописати коментар