14 квітня, 2023

Люди, які тримали небо над Україною

   Працівники  та  читачі  ЦРБ ім. М. О. Некрасова   Голосіївського     району 
  м.  Києва відвідали Будинок кіно. Де 11 квітня відбувся мистецький вечір "МАКСИМ РИЛЬСЬКИЙ І ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО", перший із серії вечорів "Поети. Від Бога і України", який започаткував кінознавець Сергій Тримбач, аби висвітлити творчі тандеми українських поетів та кінематографістів.

 
Сергій Тримбач - український кінокритик, кінознавець, кіносценарист. Чинний голова Національної спілки кінематографістів України. Лауреат Державної премії України ім. О. Довженка (2008). Автор багатьох публікацій, присвячених історії та сучасності українського кіно. 
 Сергій Тримбач модерував захід разом із Максимом Георгійовичем Рильським, онуком поета, який доклав багато зусиль до вивчення і популяризації творчої спадщини Максима Рильського.
   
   Вони розповіли чимало цікавого про дружбу Рильського і Довженка, яка почалася ще 1920 року і тривала в радянські часи, під пильним оком відповідних "органів".
   
  
   Крім того, Максим Георгійович представив публіці упорядковану ним книгу "Співучий Києве, дитя живих століть", де зібрано київські тексти Рильського - поезії, есеї, листи, спомини з додатком споминів його рідних, друзів та колег, і показав та прокоментував документальний фільм про поета, змонтований з кадрів родинної кінохроніки.

 Демонструвалися під час вечора і легендарні кадри з Довженкової "Звенигори" (1927).




 Заслужений артист України Борис Лобода проникливо прочитав вірші Максима Рильського, пов’язані з Довженком.





   Також у вечорі взяли участь Лідія Вакуленко, голова видавництва "Дніпро", в якому вийшла книга "Співучий Києве, дитя живих століть", Дмитро Чистяк, письменник, перекладач, філолог, і актор, заслужений артист України Вілорій Пащенко, який виконав улюблену пісню Довженка - "Ніч яка, Господи...".
  Презентація книги "Співучий Києве, дитя живих століть" відбулась у ЦРБ в день народження Максима Рильського - 19 березня. Книга отримала багато схвальних відгуків і стане в нагоді при проведенні заходів, присвячених Києву та Голосіїву.
Зв’язки бібліотек із закладами культури та мистецтва 
поширюють інтерес користувачів до видатних явищ 
сучасної української дійсності,
 допомагають відчути єдність та зв'язок поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар