02 квітня, 2023

Пропонуємо вашій увазі
науково-популярне видання
із серії "Знамениті українці"
"КВІТКА ЦІСИК"
Ігоря Коляди та інших


  Особистість Квітки Цісик для багатьох українців по обидва боки океану асоціюється з незламністю духу та гордістю за своє українське походження, вона є втіленням того, як за сотні тисяч кілометрів можна відстоювати свою національну ідентичність.
  Квітка Цісик - американська співачка українського походження народилася в 1953 році в Нью-Йорку, в галицькій родині, що наприкінці Другої світової війни разом з тисячами інших біженців втікала від окупації та радянської влади і все життя прожила у США. Вона змалечку виростала в атмосфері музики й мистецтва.
  Квітка Цісик -  співачка, про яку, на жаль, дуже мало знають в Україні. Її голосом захоплювався весь американський шоу-бізнес. Вона -  оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень, була однією з найдорожчих виконавиць джинглів  - рекламних мотивів для радіо й телебачення. В нашій країні її почули здебільшого після смерті. Дві україномовні платівки, які вона випустила за свій кошт, досі популярні. 
  Її голос був дуже схожий на голос скрипки. Це рідкісне колоратурне сопрано - найвищий і найрідкісніший жіночий голос. Крім того, Квітка Цісик володіла технікою "білого голосу", властивого народній традиції карпатського регіону. Українці називають такий голос внутрішнім, що йде з серця, з глибини душі. 
  На одному з україномовних альбомів Квітки Цісик написано: "Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу…"
  За радянських часів її пісні були під забороною, як творчість закордонної виконавиці. Якимось чином підпільно записи переправлялися в СРСР і поширювалися.
У квітні 2023 року виповнюється 70 років
з дня народження співачки Квітки Цісик (1953-1998).

#ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК
#поповненняфондівбібліотекУІК
#программа_поповнення_бібліотечних_фондів
#уік
#ІнститутУкраїнськоїКниги
#УкраїнськийІнститутКниги
#Український_Інститут_Книги

Немає коментарів:

Дописати коментар