08 жовтня, 2021

"Історія архіву Михайла Грушевського"

29 вересня 2021 року виповнилося 155 років від дня народження Михайла Грушевського.


  “Була це людина великого масштабу, бистрого розуму, надзвичайно широких розумових зацікавлень. Він мав подиву гідну ерудицію… Працездатність мав колосальну. У розпалі революційних подій 1917 року писав книжки, брошури, статті, склав кілька шкільних підручників. Як голова Центральної Ради одночасно вів засідання, керував дебатами і справляв коректу. Був людиною у повному значенні того слова. Але мав одну органічну хибу: безмежне честолюбство. Він звик володіти і наказувати, і всі йому підпорядковувались, бо він мав в очах людей авторитет, придбаний його розумом і працею”.
Дмитро Дорошенко.


У читальній залі Центральної районної бібліотеки відбулась тематична зустріч з циклу «Історія на екрані». Читачі та працівники бібліотек ЦБС Голосіївського району з великою цікавістю подивились та обговорили авторський документальний фільм, який представила кінорежисер Ліна Агаркова. 




Фільм розповідає про передачу архіву Михайла Грушевського директору Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України Людмилі Проценко. Єдиною близькою людиною сім’ї Грушевських залишилась дружина брата Михайла Грушевського, яка і зберегла частину архіву. Адже у 1918 році російськими військами Муравйова будинок Грушевських у Києві був знищений разом з бібліотекою, мистецькими колекціями та архівом. 






Людмила Проценко – видатний історик, краєзнавець, дослідник київських некрополів, про її життя та наукові праці розповідає у своїй кінотрилогії Ліна Станіславівна Агаркова.




Доповнила розповідь про Михайла Грушевського матеріалами з власного архіву Євніка Ліньова – науковець, автор багатьох статей з історії України.








Спогади та розповіді про визначні події та видатних людей України складають національну спадщину українського народу. Тому бібліотеки як заклади культури повинні їх зберігати та популяризувати.



1 коментар:

  1. Я дізналась дуже багато, це прониклива історія. Дякую за запрошення! Такий лекторій потрібно розвивати, адже ці теми не покажуть по телевізору. Їх треба коментувати і проживати, і обговорювати наживо.

    ВідповістиВидалити