22 квітня, 2022

Добра звістка до Великодня


До України із Сполучених Штатів повертається одна з найшанованіших святинь Софії Київської - ікона святого Миколи Мокрого. Це перша чудотворна ікона Русі-України.
Святині було вивезено з України під час Другої світової війни для того, щоб вона збереглася. Тепер УПЦ США повертає першу українську чудотворну ікону додому – у святу Софію.

“Ми довго працювали, щоб повернути її. Вона була вивезена з України під час Другої світової війни. І свого часу вона буде вдома – в святій Софії. Вдячний за це рішення ієрархам, духовенству та вірним Української православної церкви США. Хочу, щоб повернення цієї святині стало для всіх нас важливим символом. Фундаментальним символом. Символом того, що ми повернемо в Україну усе наше. Усе українське”, – сказав Володимир Зеленський.

Історія святині

Особливо поширеним на Русі було “Чудо про немовля в Києві”, виникнення якого датується дослідниками не пізніше 1091 року. У ньому йдеться про подружжя, яке здійснювало паломництво у Вишгород до мощів Бориса та Гліба, а поверталося воно до Києва Дніпром на човні. Дорогою жінка задрімала, впустивши немовля у воду. З відчаю батьки дитини звернулись до святого Миколая з проханням про допомогу, “велику віру до нього маючи”. І вже наступного ранку немовля знайшлось неушкодженим “лежаще мокро перед образом св. Миколая” на хорах Софії Київської.
Науковці вперше провели дослідження чудотворної ікони перед реставрацією в 1882 році. Андріян Прахов, український мистецтвознавець, датував святиню 10 століттям та вказав на її візантійське походження. Пізніше, у 20-тих роках 20 століття, ікону ще раз відреставрували фахівці Всеукраїнського музейного містечка. Вона зберігалась на хорах собору Софії Київської в іконостасі Миколаївського вівтаря.
Однак, восени 1943, перед вступом у Київ радянський військ, ікону вивіз до Варшави єпископ Переяславський Мстислав, де передав її архиєпископові Палладію, який у свою чергу переправив святиню до Америки.
Нещодавно Ієрархи, духовенство та вірні Української Православної Церкви США вознесли заступні молитви перед історичною іконою Святого Миколая (Мокрого), що була врятована від радянського знищення в 1940-х роках та привезена до Сполучених Штатів Америки для збереження.


Митрополит Антоній та архієпископ Даніїл, розмовляючи обома мовами (українською та англійською) заявили: “Духовна історична спадщина ікони Святого Миколая об’єднує нас у ці дні як ніколи з нашим ми сьогодні молилися за припинення війни в Україні – агресію Росії проти мирного народу України – матерів, дітей, новонароджених і ненароджених і людей похилого віку, яких російські солдати жорстоко вбивають… Ця ікона була врятована від радянського руйнування багато років тому; сьогодні молимося перед нею за заступництво Святого Миколая та визволення від російських військових сил на батьківщині Україні… коли закінчиться війна і буде відновлено мир, – ікона Святого Миколая займе належне місце у Софійському соборі в Києві – самому серці української нації”.


Для тих, хто цікавиться історичними реліквіями України пропонуємо:


Вербич, С.
Скарби та реліквії України -
Київ, 2020. – 
352 с.
Сьогодні українці часто ставлять собі питання: а що знають про нас у світі? Певною мірою на нього відповідає пропонована книжка, що продовжує серію «Таємниці історії».
Тут допитливий читач довідається про реліквії, державності й незалежності, зануриться в таємничий світ легенд і переказів про незвичайні матеріальні скарби, сховані на території
України. Не менш важливі й скарби духовні, якими пишаються українці. А це і давні книги, і картини, й ікони...


Попельницька, О.
 Загадкова Україна. Таємниці та легенди. -
 Київ, 2020. – 352 с.

У цій книжці в популярній формі реконструйовано українські міфи, легенди, перекази та загадкові сторінки української історії на основі згадок у літописах та інших творах давнього і середньовічного письменства, фольклорі, топоніміці тощо. Зокрема розкриває таємниці стародавнього Трипілля, українських скарбів, переповідає легенди про карпатських духів, печерських святих і видатних історичних постатей та ще багато захопливого, нерозгаданого й таємничого.


Вербич, С.
Невідома Україна.
Унікальні місця та споруди. -
Київ, 2020. – 272 с.
Гортаючи сторінки цієї книги, читач помандрує визначними місцями України, побуває в містах, церквах, соборах, монастирях, які дихають історією, відвідає давні замки й фортеці — кам’яні свідки минулого нашого краю, ознайомиться з величними пам’ятками природи — дивовижними за своєю красою озерами, печерними комплексами, садово-парковими ансамблями, біосферними заповідниками. Усі перелічені споруди й пам’ятки природи — своєрідні візитівки України, які є її окрасою та гордістю. Призначена для широкого кола читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар