05 квітня, 2022

Корисні додатки та сервіси для киян під час війни

 Початок активних бойових дій на території України дав кожному з киян змогу зрозуміти, що окрім всього, ми, українці, — сучасна диджиталізована держава. Технічна грамотність українських користувачів створила попит на корисні та якісні додатки, які не тільки полегшують вирішення простих задач, а й рятують життя. У цьому матеріалі зібрано перелік застосунків для мешканців Києва, які можуть бути особливо корисними під час війни.

«Дія»,  це той випадок, коли «держава в телефоні» — це не гучна заява, а правдиве ствердження!
Перелік можливостей «Дії» обмежується не тільки підтягуванням документів. У «Дії» ви можете швидко зареєструвати ФОП (яких, до речі, за минулу добу зареєстрували понад тисячу), подати заявку на відшкодування нерухомості або навіть керувати Байрактаром — і це далеко не все, на що здатна «Дія». Міністерство цифрової трансформації регулярно оновлює додаток і оперативно інформує про це українців.
Звантажити на Android та iOS




У додатку «Київ Цифровий»  є і актуальні оголошення про початок і кінець повітряної тривоги, і карти сховищ, і посилання на офіційні джерела інформації, можна допомогти армії, передати координати ворога, стати волонтером тощо. 
Звантажити на Android та iOS



TACTIC MED AID - надзвичайно корисний додаток із детальними інструкціями про надання першої медичної допомоги. Програма розрахована як на військових, так і на цивільних. У ній зібрані покрокові інструкції з ілюстраціями, нагадуваннями, а для цивільних є навіть відеоінструкція допомоги у випадку кровотечі. Додаток працює навіть офлайн, тому скористатися їм ви можете у будь-який момент. 
Звантажити на Android та iOS.



STARLINK. Якщо ще на початку року в це було важко повірити, то сьогодні можна із впевненістю сказати про те, що вже зовсім скоро широкосмуговий супутниковий інтернет буде доступним для українців.
Компанія Ілона Маска «SpaseX» ледь не з першого дня повномасштабної війни із росією активно поставляє нові й нові комплекти обладнання для проведення швидкісного інтернету, який буде доступним усюди. Кожного дня все більше терміналів «Starlink» з’являється і у Києві, а це означає, що додаток буде як ніколи доречним на вашому девайсі. 

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ?
Глобальна супутникова система «Starlink», на відміну від звичайного мобільного інтернету, дає користувачам надшвидкий інтернет в тих регіонах, де зв’язок занадто слабкий, або його взагалі немає з технічних або інших причин. Система працює завдяки великій кількості космічних супутників, які знаходяться на висоті 550 кілометрів над поверхнею Землі. Всього цих супутників понад півтори тисячі по 22 супутники на 72 орбітах.
З супутників сигнал поступає на спеціальні антени, які пов’язані із терміналами, що виступають в ролі ретранслятора. Ці термінали працюють за принципом звичайного роутера, який є в кожній оселі, хіба що, трошки більшого та потужнішого.
ВЕСЬ ІНТЕРНЕТ В МОБІЛЬНОМУ ДОДАТКУ
Для підключення до глобальної мережі користувачам необхідно скачати додаток в Google Play або App Store.
Після цього користувач «сканує небо» для пошуку доступних супутників і після цього підключається до найближчого ретранслятора як до звичайної мережі Wi-Fi.
Швидкість інтернету досягає одного гігагабіту на секунду. Це означає, що навіть фільм тривалістю півтори години завантажиться за декілька секунд.
Вартість одного набору для глобальної системи для звичайних користувачів становить 500 доларів і 99 доларів абонентської плати на місяць.


SIGNAL MESSENGER. Проста та зрозуміла альтернатива звичним нам меcсенджерам WhatsApp, Viber або Telegram. Застосунок став популярним на початку цього року. Реєстрація в додатку проходить за допомогою номеру телефону. Усі повідомлення, фото- та відеофайли шифруються за допомогою системи Е2ЕЕ. Це означає, що передана інформація не зберігається на самому пристрої, а знаходиться на серверах компанії «Signal».
Безпечність цього додатку підтверджено на практиці: навіть генеральний директор компанії Meta, якій належить Facebook, Instagram та WhatsApp, Марк Цукерберг користується месенджером Signal замість свого «Вотсапу». 
Завантажити на Android та iOS.



ПРОГРАМА «ПРИХИСТОК». Державна програма для пошуку та надання житла біженцям з усієї території України. Для того, щоб знайти житло, Вам необхідно перейти на сайт, обрати потрібну область, місто і встановити, скільки місць та для кого вам необхідне житло. Що цікаво, житло для біженців надається як по Україні, так і в інших країнах. Для того, щоб надати житло, вам необхідно зареєструватися, підтвердити акаунт за допомогою СМС та заповнити інформацію про адресу прихистку, умови проживання, кількість осіб, на які розрахований прихисток. Також, можна додати інформацію про можливість прийняти тварин. Також, можна розказати детальніше про ваше приміщення.
Посилання на програму тут.


КОРИСНІ ТЕЛЕГРАМ-БОТИ
@Hotovyi_do_vsioho_bot — в цьому боті є вся інформація на випадок екстреної необхідності: план поведінки у разі небезпеки, психологічна допомога, інформація для пошуку перевірених новин з надійних джерел, посилання на джерела інформації щодо евакуації тощо

@nampodorozi_bot — бот для пошуку попутників у разі необхідності дістатися в місця, де є проблеми із транспортом.

Будьте обережні! Перед тим, як сісти або взяти в авто до незнайомих людей, обов’язково зафіксуйте їх особисті дані, номер авто, час виїзду та скоординуйтеся із близькими чи друзями.

@TacticMedAid_bot — повний аналог додатку «TacticMedAid» із доступною інформацією щодо надання першої медичної допомоги для військових та цивільних

@FastAid_bot — «Джгут 2.0», бот із рекомендаціями для надання першої медичної допомоги для людей, які пройшли тренінг з надання першої допомоги та для людей, які не проходили навчання.

@saveua_bot — бот для волонтерів та тих, хто потребує волонтерської допомоги.

При створенні публікації були вмкористані матеріали додатків Gooqle Play та сайту https://vechirniy.kyiv.ua/news/64196/

Немає коментарів:

Дописати коментар