09 квітня, 2022

Дайджест періодичних інтернет видань України

Шановні користувачі

Пропонуємо вашій увазі цікаві матеріали періодичних інтернет видань,




«Близько 1,5 мільйона дітей мусили виїхати з України через війну, що розпочала росія. Батьки взяли із собою лише базові речі – одяг, їжу та медикаменти. А улюблені книжки залишилися вдома. Є кілька способів, як можна допомогти українським дітям отримати рідну книжку. Просимо повідомити про ці можливості всіх охочих, насамперед ваших європейських друзів», – ідеться у повідомленні.
Зазначається, що Український інститут книги разом із Федерацією європейських видавців запустили краундфандинг, зробити донат на друк можна з усіх країн Європи на платформі GoGetFunding. Там вже зібрали 5350 євро, за які надрукують 7000 дитячих книжок і подарують їх біженцям.



Коли армія Філіпа Македонського підійшла до Спарти, він направив послання спартанцям: 
«У мене найкраще у світі військо. Я підкорив усю Грецію. Здавайтеся, бо якщо я захоплю Спарту силою, якщо я увірвусь у місто, то нещадно знищу все населення, а потім зрівняю місто із землею!». 
На що спартанці відправили найкоротшу відому відповідь: «Якщо».




Український пілот-винищувач, якого називають Привид Києва, або Примара Києва, надихнув і японців. Там створили мангу (комікс) про Примару Києва — пілота-аса, що збив понад 21 російський літак.
У Японії зроблять мангу про Привида Києва, міську легенду столиці, льотчика, який надихнув сміливістю та професійним талантом автора на цілу історію.
Манга — це форма образотворчого мистецтва у вигляді коміксу, намальованого в японському стилі. Простими словами манга — це японські комікси.
У описі автора сказано:
«Це манга, де будуть російські ВПС. Зенітні ракети, що раптово атакують, Стінгери й… чи зможуть ВПС росії за 48 годин захопити панування в повітрі над Києвом?»
Панування у небі над Києвом виявилось під силу лише українцям. Тепер світ із захопленням та співчуттям стежить та допомагає нам у цій боротьбі.



Мінцифра спільно з Офісом Президента та урядом запускає проєкт «Сміливість: бути Україною». Щоб увесь світ знав: Україна — це держава, де живуть сміливі люди, сміливі ідеї, сміливі бізнеси, у які можна сміливо інвестувати.
Сміливість — це Україна. Сміливість — це про українців. Увесь світ це побачив. За час війни свою сміливість показали не лише Збройні сили України, але й мирні жителі всієї країни.«Волонтер, лікар, рятувальник, комунальник, продавець, водій, фармацевт продовжує працювати під обстрілами. Чоловік, що пішов в ТрО. Айтівець, який працює в бомбосховищі. Хлопці й дівчата, що донатять у „Повернись живим“. Сміливість — це кожен із нас», — зазначив віце-прем’єр-міністр України — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.



Як українська набуває безпрецедентної популярності, а її вивчення в західному регіоні об'єднує громадян з усієї України.
Результати шостого загальнонаціонального опитування, яке здійснила соціологічна група «Рейтинг», засвідчують: 83% громадян нашої країни (з усіх макрорегіонів, вікових та мовних груп) вважають, що українська мова має бути в Україні єдиною державною. Якщо до повномасштабного вторгнення кількість респондентів, які виступали за надання державного статусу російській, сягала майже 25%, то нині їх — тільки 7%. Ідеться не тільки про законодавчий рівень. Опитування демонструють стале зменшення російськомовного сегменту українців — 40% (у 2012 році), 26% (наприкінці 2021-го), 18% (на початку повномасштабного вторгнення рф) — здебільшого це стається тому, що все більше людей вважають себе двомовними. Утім, дві третини тих, хто в побуті послуговується двома мовами, готові найближчим часом спілкуватися виключно українською.




ЛЮБОВНІ ТА ШПИГУНСЬКІ ПРИСТРАСТІ
Як і в романі «Чого не гоїть огонь», маємо достатньо любовних і шпигунських пристрастей у наступному творі письменника – романі «На твердій землі».
Писався цей роман у 1963–1966 рр. – якраз коли письменник пройшов 60-літній рубіж. Опублікований він був у 1966 р. То був час, коли за плечима були не лише молоді, а й зрілі роки. І ось тоді в житті письменника з’являється нова симпатія – Люба Генуш. Знаємо про неї небагато. Їхнє інтенсивне листування тривало з 1952 по 1964 роки. Хоча й пізніше, до 1968 р., вони переписувалися. Наскільки можна судити, письменник познайомився з Генуш ще у свій період «Планети Ді-Пі». Вона, як і Самчуки, перебралася в Канаду. Генуш була художницею. І, між іншим, виставку її робіт зробили в Москві, подаючи як представницю «русского зарубежья». Певно, неспроста. І, певно, не просто так з’явилася вона в Самчуковому житті...

Інформаційно-бібліографічний відділ і надалі буде вас знайомити з цікавими публікаціями українських інтернет видань

Немає коментарів:

Дописати коментар