19 квітня, 2022

Нове прочитання відомих творів

Пророчий текст Ярослава Гашека

— Пан імператор, мабуть, одурів від цього, — заявив Швейк. — Розумним він взагалі ніколи не був, але ця війна його напевно доконає.
– Балда він! — вагомо підтримав солдат із казарми. – Дурний, як поліно. Мабуть, і не знає, що війна йде. Йому, мабуть, посоромилися б про це доповісти. А його підпис на маніфесті до своїх народів – одне шахрайство. Надрукували без його відома — він взагалі нічого не розуміє.
— Він того… — доповнив Швейк тоном експерта. — Ходить під себе, і годувати його доводиться, як малу дитину. Напередодні в пивній один пан розповідав, що має дві годувальниці, і тричі на день государя імператора підносять до грудей.
-Ех! — зітхнув солдат із казарми. — Швидше б нам наклепали як слід, щоб Австрія нарешті заспокоїлася.
З роману Ярослава Гашека “Пригоди бравого солдата Швейка”



З моменту написання роману пройшло 100 років, але ці рядки не втратили актуальність і у квітні 2022 року.






Розповсюджуєш на росії роман «1984»Джорджа Орвелла? Дискредитуєш путінську армію!




"
1984" — один з найголовніших і вже точно найважливіший роман минулого сторіччя. Важко пригадати якийсь інший літературний твір, який би без зайвої манірності, настільки ж чітко, прадиво і жорстоко поставив перед загалом таку ж важливу проблематику. А саме: що таке влада? Яка її природа? Куди прямує сучасне суспільство? Що таке справжня смерть, і яка саме смерть є справжньою — фізична смерть індивіда, а чи смерть його внутрішнього єства, при збереженні фізичного тіла? Що таке свобода, і як вона співвідноситься з владою? Чи можливий бодай найменший прояв свободи, нехай навіть у вигляді можливості мати свої власні глибоко приховані, вільні від примусу думки, в умовах абсолютної тоталітарної влади?



У російському Іваново на активіста Дмитра Силіна, який безкоштовно роздавав роман-антиутопію Джорджа Орвелла «1984», порушили справу «про дискредитацію Збройних Сил РФ».

Публікація підготовлена за матеріалами видання "Українська літературна газета"

Шановні користувачі!

Запрошуємо до бібліотеки перечитати ці відомі твори

Немає коментарів:

Дописати коментар