06 квітня, 2022

У кожного своя зброя

 Письменники світу про війну в Україні


Російська письменниця Улицька пояснила “кривавий балаган”, який влаштував Путін


Знаменита російська письменниця, перекладачка та сценаристка Людмила Улицька впевнена, що її співвітчизники, які схвалюють війну в Україні, сліпо називаючи військові злочини “мирною спецоперацією”, а також усі, хто безпосередньо причетний до бомбардувань та обстрілів українських міст, не вивчали історію, не пам’ятають розповіді минулих поколінь та не читають книг. Також культурна діячка назвала напад на Луганськ та Донецьк тригером повномасштабного вторгнення.
Письменниця сподівається, що президент РФ Володимир Путін та всі його пособники опиняться не лише на “Страшному суді” перед Богом, а й у Гаазі.
“Ті, хто сьогодні грає у війну, вони не пам’ятають того, як жили їхні батьки, бабусі та дідусі, як вони переживали війну, евакуацію, окупацію. А це найважчий досвід. Імовірно, вони погано читають книжки. Ймовірно, вони не вивчають історію. Тому що відповідальність людей, які сьогодні влаштували цей кривавий балаган, вона надзвичайно велика… Я думаю, ці речі обговорюватимуться не лише на “Страшному суді”, але буде суд і на кшталт якогось Нюрнберзького чи Гаазького, який розглядатиме дії людей, які сьогодні цю війну затіяли”, – пояснила Улицька.




"Остання глава путінської держави почалася": Письменник Борис Акунін прокоментував війну РФ проти України

Письменник Борис Акунін виїхав з Росії ще в 2014 році, після анексії Криму. Зараз він запустив проект "Справжня Росія" і збирає гроші для українських біженців.
"Зараз перед світом стоять два головні завдання - зупинити війну і допомогти мільйонам людей, які опинилися в жахливій ситуації." пише Борис Акунін
За словами Акуніна, "зупинити війну ми не можемо. Це не в наших силах. Але допомогти ми можемо", збираючи гроші і залучаючи волонтерів, щоб допомогти у вирішенні гуманітарної катастрофи.
Також письменник задумався і над тим, щоб показати світові, що Росія - це не Путін, є ще й нормальна Росія. "Ми повинні всі разом, після того як припиниться війна в Україні, створювати, придумувати нормальну Росію, ту Росію, яка буде існувати після Путіна. І ми повинні зробити все для того, щоб Путіна швидше не стало в Росії", - пояснив письменник мета проєкту "Справжня Росія".
Також Акунін дав прогноз, як довго триватиме існування путінської Росії. Він вважає, що "цей морок довго не триватиме".
"Те, що Путін розв'язав українську війну, дуже сильно скоротить термін його перебування при владі", - зазначив він.
До 24 лютого я оцінював перспективи ось цієї путінської держави, як, скажімо так, середньо тривалі. Зараз ситуація змінилася. Ніякої тривалості і навіть середньості там не буде. Там події тепер будуть розвиватися швидко... Я думаю, що ця остання глава путінської держави почалася", - зазначив письменник.
На питання про те, чи залишиться на росіянах клеймо агресорів в західному світі, Акунін відповів, що "пляма, звичайно, залишиться", і з нею будуть жити не тільки люди в РФ, але і росіяни, які давно живуть за кордоном.
"Я думаю, що вона (пляма - ред.) залишиться до тих пір, поки в Росії не відбудеться революція, і ставлення до Росії, до росіян, ймовірно, зміниться тільки тоді. Ось нам всім з цим жити", - зазначив письменник.
Також він розповів, що в соцмережах йому зараз приходить багато коментарів від українців, "які пишуть, як вони мене і всіх нас ненавидять". "І з цього приводу що я можу? Тільки зітхати. Я розумію, що коли людям дуже боляче, вони кричать від болю і часто матюкаються - теж від болю. Це те, що зараз відбувається. Відповісти мені їм нічого", - підсумував письменник.





Письменник Стівен Кінг звернувся до Путіна та пояснив, чим для нього скінчиться війна з Україною

За словами письменника, на Путіна чекає лише ганебна поразка.
Всесвітньовідомий американський письменник Стівен Кінг від перших днів війни підтримує українців та переймається долею України. Тож у своєму Twitter письменник вирішив звернутися до Путіна. Він пояснив, чим для президента РФ закінчиться війна з Україною, якщо він негайно не виведе війська.
"Продовжуй, Влад (мається на увазі Путін, у західних країнах його порівнюють з міфічним Владом Цепешем – "сином диявола" - ред.). Україна спустошить твою скарбницю і знекровить тебе", - написав письменник.

Немає коментарів:

Дописати коментар