07 квітня, 2022

«Ми дуже чекаємо на благу звістку — про перемогу», — Митрополит Епіфаній

Сьогодні, 7 квітня, християни східного обряду святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці

Сьогоднішнє свято Благовіщення для українського народу набуває особливого сенсу, наголошує Глава Православної церкви в Україні — Митрополит Епіфаній.
«Як ніколи раніше, всі ми дуже чекаємо на таку жадану, радісну і благу звістку — про перемогу! І ми обов’язково її здобудемо та дочекаємося. Свято Благовіщення дає нам для цього правдиву надію», — зазначає Митрополит Епіфаній.

Благовіщення Пресвятої Богородиці є третім за значенням народно-релігійним святом після Великодня і Різдва Христового. Його відзначають щорічно 7 квітня — рівно за дев’ять місяців до Різдва.
Свято символізує благу вість, коли Діва Марія дізналася від архангела Гавриїла, що народить Ісуса Христа. І він стане тим, хто врятує весь світ.
В Україну свято прийшло з утвердженням християнства. В народі одержало назву третьої зустрічі весни (після Стрітення і Сорока Мучеників). Існувало передбачення, що Кінець Світу настане, коли Великдень припаде на свято Благовіщення.

Благовіщення. Мозаїка. ХІ ст. Софія Київська.

Також свято символізує те, що весна в цей день остаточно поборола зиму. З давніх часів в Україні Благовіщення асоціюється з приходом стійкого тепла та початком робіт на полях. Традиційно у цей день люди допомагають один одному, роблять добрі справи.


Народні прикмети:
  • Яка погода на Благовіщення, така і на Великий день,
  • Гарна погода — гарний врожай.
  • Благовіщення без ластівок — холодна весна.
  • Який цей день — такий і кінець місяця.
  • Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень — середня, якщо ясно ввечері — пізня.
Публікацію підготовлено за матеріалами інтернет видання https://vechirniy.kyiv.ua/news/64495/


Шановні користувачі

Незабаром бібліотека відкриє свої двері і ви зможете ознайомитись з літературою про це свято,  що проедставлена в добірці "релігійні свята систематичної картотеки статей.

Немає коментарів:

Дописати коментар