17 квітня, 2022

Ідеолог українського державотворення

Без власної Української Держави не може бути
 Української Нації, а без Української Нації
 не може бути на Українській Землі
 людського громадського життя...

В. Липинськи
й

17 квітня 2022 року виповнилося
140 років від дня народження
 В’ячеслава Липинського  (1882-1931

В’ячеслав Казимирович Липинський - відомий в Україні як визначний історик і політолог, політик і дипломат, філософ і публіцист, ідеолог українського монархізму, громадсько-політичний діяч, поляк за походженням, а за своїм світоглядом, сутністю, діяннями упродовж усього свого життя — Великий українець.
Представник правого флангу українського політичного життя початку XX століття, він фактично один репрезентував цілу течію в національному русі і став засновником державницької школи в українській історіографії.
Він один із найбільш оригінальних і, певно, один із найбільш контроверсійних українських мислителів ХХ ст. Тому цілком зрозумілий був інтерес до В. Липинського серед мислячих українців як у минулому, так і сьогодні. Те, про що він писав більш ніж 80 років тому, залишається злободенним і понині. Навіть сьогодні, уважно читаючи основну політологічну працю мислителя «Листи до братів-хліборобів», не перестаєш дивуватися наскільки він глибоко бачив корінь українських суспільнополітичних проблем і навіть «передбачав» сучасну політичну ситуацію в Україні. Чимало ідей В. Липинського не втратили свою актуальність і сьогодні. Більше того, події останнього часу в Україні ніби підтверджують правоту думок мислителя. У свій час В’ячеслав Липинський писав: “Я хочу, щоб була Україна, щоб був український державний лад на моїй рідній землі, і знаю, що як не буде України, як не буде нашої Української держави, то я і нащадки мої, не зможемо на своїй землі по-людськи жити”. І це не було пустопорожнім гаслом. Цій ідеї він був вірним упродовж усього свого життя, робив усе можливе, щоб постала незалежна Українська держава.
Джерело: Календар знаменних і пам'ятних дат.-  2007.- №2.- С.39-45

В’ячеслава Липинського поет Євген Маланюк називав «Кантом української політичної думки».

Рекомендуємо прочитати:

Газета «Голос України». – 2021.- 20 жовтня. - С.3

та ще багато цікавих матеріалів про В.Липинського, які є в фондах нашої бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар