25 квітня, 2022

Чорнобиль. Його забути не дозволяє майбутнє.

У 2021 році до 35-річчя Чорнобильської катастрофи відбулася відеоконференція, у якій взяли участь працівники ЦРБ ім. М.О.Некрасова. Ми мали можливість поспілкуватись з учасниками ліквідації наслідків аварії, познайомитись та обговорити їх творчість. Свої картини представили ліквідатори, які стали художниками та громадськими діячами: Олексій Бреус, Юрій Дрюченко, Жорж Шанаєв.
Були плани зробити виставку їх робіт у бібліотеках ЦБС Голосіївського району. Особливо цікавою є творчість Олексія Бреуса – оператора, який останнім натиснув на кнопку, намагаючись приборкати сумнозвісний четверний реактор на Чорнобильській АЕС.
Після аварії Олексій Бреус став журналістом та художником.
Працював колишній інженер у газеті «Голос України» і в інформаційному агентстві УНІАН.
А в 2000-му році захопився живописом і приєднався до групи незалежних художників «Стронцій-90», чиї картини також присвячені темі аварії на Чорнобилі. Разом вони проводять виставки й акції.
«У журналістиці я доволі довго писав про Чорнобиль все, що завгодно, але не те, що пережив сам, не про свій досвід. Як художник я маю набагато більше можливостей. Я не маю рамок, я вільний» - каже Олексій Бреус.

Знаменитою стала робота «Ліквідатор», у якій автор за аналогією з малюнком Леонардо да Вінчі переосмислює сучасну історію людства. Він зобразив себе у вигляді «Вітрувіанської людини» сьогодення, на фоні великого знаку, що означає радіацію. Ця картина перекидає міст від сучасності до вічних цінностей минулого. Щоб зрозуміти картину Олексія Бреуса, треба звернутись до змісту малюнку Леонардо да Вінчі. Завдяки символічності зображення багато хто вважають його відображенням всієї світобудови. Крім свого величезного історичного і наукового значення, “Вітрувіанська людина” несе і значне естетичне навантаження. Малюнок виконаний тонкими точними лініями, ідеально передає людські форми. Створений Леонардо образ дуже виразний, тому запам’ятовується. Навряд чи можна знайти цивілізовану людину, яка не бачила це зображення і не знає його автора.
Перебуваючи під враженням від божественних пропорцій, які проступають на святині, да Вінчі створив свій шедевр і тим самим помістив людину як образ Бога в центр Світобудови. І сьогодні "Вітрувіанська людина", сенс створення і існування якого виходить далеко за рамки художнього зображення, символізує людину у Всесвіті і є прикладом ідеальних пропорцій для архітектури.
Події Чорнобильської аварії зробили світ іншим, 
показали людям, як треба відноситись до життя на Землі, 
берегти людей і природу. А ще важливо бути обізнаними у всіх
 сферах науки, адже,інколи від цього залежить виживання.
Останні події російсько-української війни засвідчили, що тема Чорнобильської катастрофи отримала трагічне продовження.
Енергоатом повідомив, що російські загарбники зазнали значного зовнішнього та внутрішнього опромінення у Чорнобильській зоні відчуження. Знаходячись у зоні відчуження  та  не володіючи навичками із забезпечення особистої безпеки при роботі на радіоактивно забрудненій території, загарбники зазнали значного зовнішнього та внутрішнього опромінення, яке, без сумніву, матиме прояв у формі онкозахворювань.
Ми живемо у світі, який надсилає людству нові загрозливі виклики, наприклад з поняттям «ядерний тероризм» зіткнулись безпосередньо.
Тільки віра у те, що все ж таки переможе розум,
дає нам надію. А ще сподівання на захисників України,
які боронять майбутнє, так, як це зробили герої Чорнобиля.
                                                 
Публікація підготовлена Логвіненко З.А.

Немає коментарів:

Дописати коментар